^_^

Salam buat semua..
Sa doakan sahabat semua dalam keadaan sihat sentiasa..

Mungkin lepas nih, Sa dah jarang update blog nih. Macam2 rintangan sekarang. Alhamdulillah. Sa dah grad n da abes diploma. Tunggu Konvo jek tahun depan. Doakan yek..

Kebelakangan nih, badan terasa lemah jek. Sakit urat badan datang balik n masalah pernafasan macam biasalah.. Jantung tak stabil. Tambah lagi, 4hb Dis lepas Sa accident. 2 kali accident. Dalam perjalanan balik Raya Haji, bas Sa accident dengan sebuah kereta yang laju. Alhamdulillah, bas tak ada pape.. cuma Sa terhentak depan n belakang.. Terasa sakit belakang.

Sampai di Kuala Terengganu, accident dengan kereta. Alhamdulillah tak teruk just dirempuh sikit jek.. Tapi kesannya sekarang, leher sakit yang amat n belakang terasa berat n sakit urat belakang.. Hajat doa yek. Moga Sa diberi kesihatan yang baek.

Jika memang ajal Sa hampir tiba pun, doakan Sa nih ALLAH redha yek.. Pada kalan semua.. Sa doakan moga ALLAH berkati kalian. Maaf tak dapat celoteh banyak. Bandan tak mampu menegak lama... Sayang kalian semua^_^

Seandainya...

Salam..

Seandainya kita diciptakan untuk menjadi satu,
Pasti suatu ketika kita akan bertemu..
Seandainya kita dicipta untuk tidak bersatu,
Walau dekat selalu kau tetap tak akan menjadi kepunyaanku..:P


Ada rakan blogger hantar email bertanya, "Kenapa kamu suka post berkaitan cinta? Kamu pernah bercinta? Kamu putus cinta?" Hehehehe.. TIDAK la.. Sa suka post pasal cinta sebab cinta tuh lumrah. Semua insan merasa walaupun dalam diam.. Begitu juga Sa. Ewah! Huhuhu. Kalau berbicara soal cinta, selautan pun takkan habis di minum..:P

Menulis pasal cinta pun, kebanyakannya Sa adaptasikan daripada perkongsian kawan2 yang ada masalah dalam cinta n melalui perasaan diri nih yang merasakan wujudnya cinta. Keh3.:P Moga cinta yang diredhiNya selalu tersemai dalam kehidupan kita.. Moga ALLAH berkati kalian^_^

Muhasabah sekejap

Salam.. Salam ceria.^_^

Ya ALLAH,
Ajari aku untuk tetap tegar,
Walau pilihan hidup ini sukar...
Ajari aku untuk menjadi wanita utuh,
Walau harus merasa sakit saat jatuh...

~ Moga diri nih mampu membina diri kearah kebaikan. Cantikkan gambar kartun di atas. Nih hasil lukisan Bro Farish, membe di Fb Sa.. Banyak artworknya yg islamik. Macam Kak Pemimpin Cahaya Tertinggi(Kak CP). Semangnya diri nih tak sesempurna kartun muslimah nih, tp doakan diri nih terus istiqamah..^_^

Hanya Lepaskan 1 Rasa..

Salam..
Sebenarnya Sa pun tak tahu apa yang nak dikongsikan.. Mungkin jari hanya gatal nak menari di keyboard usang nih.. Terasa hambar.. Terasa suram. Mungkin sebab Sa jauh dari Nya.. Mungkin. Jiwa berlagu sepi.. Hati seakan terkaku mati. Huh! Mengeluh? Mungkin.

Segalanya terasa berat.. Hati dan perasaan. Rasa ini anugerah. Harus bersyukur.. Tapi kekadang rasa ini membuatkan diri nih tidak menentu. Ah! Lepaskan segalanyaa.. Jangan pernah salahkan rasa kerana itu semua bukan dosa. Biarkan asa itu melintas di lintasan masa.. Dan serahkan segalanya pada Yang Maha Kuasa..


Kiranya tiada Cinta insan untukku..
Cukuplah cinta ALLAH penyuluh hidupku.
Moga kelak akan ada cinta untukku
daripada insan yang mencintai ALLAH sebagaimana cintaku terhadapNya..

Mendalam sangat ke cinta aku pada DIA??? Huh! Waktu nihlah tetiba teringat akan satu doa.. Doa Nabi Daud a.s..

" Ya ALLAH, sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu dan cinta orang2 yang mencintaiMu dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat menghantarku kepada cintaMu..
Ya ALLAH, jadikanlah cintaMu lebih ku cintai daripada diriku dan keluargaku serta air dingin"


Maaf saudaraku. Kamu memang ikhwan pujaanku.. Aku masih disini tetapi bukan untukmu. Tetapi untuk yang menciptakanmu.. Cukup ALLAH bagiku. Selamat Tinggal wahai saudaraku yang diam-diam pernah aku cintai..

Maaf.. Mungkin post ini agak entah apa2.. Tak suka baca, abaikan.. Hanya melepaskan satu rasa.. Menulis cinta dalam kata kot..:P Moga ALLAH berkati kalian.. Hajat doa kekuatan buat diri ini^_^

Hampir Terlupa:P

Salam.. Hehehhee. Hampir terlupa buku nih nak hadiahkan buat adik2 Raudhah.. Mc terlalu lama hingga terlupa. Moga tak terlupa untuk beri sebelum balik final..


Macam lama jek tak bercerita untuk adik2 Raudhah..
Rindunya..

Jom Heboh Kelantan 2011

Salam ukhuwah dan salam ceria buat semua.
Alhamdulillah.. Masih mampu bernafas lagi.. Syukur padaMu, Ya ALLAH..^_^

Semalam, 28/10/11.. Sa berkesempatan ke Jom Heboh bersama2 Izzah. Niat pergi hanya untuk bawa hati yang sedikit lara.. Ewahh.. Huhu. Kebetulan nak jumpa Abg Muadz. Pergi ke KB dengan bas City Liner n sampai KB, jln kaki ke stadium.

Suasana agak sesak dan membuatkan diri nih merasa bosan. Huhu. Jalan tak tahu arah. Sedang asyik berjalan, tiba2 bertembung dengan Abg Hafizuddin, lg selesa kami adik2 komuniti panggelnya Abg Fizi, dari kumpulan nasyid Suffian bersama Kak Yah, isterinya.. Kak Yah hampir terlupa akan diri nih.. Sedih..=.= Alhamdulillah si suami mengingatkan.. "Alaa.. Sarah Inteam" Terus tangan Sa di tarik mesra.. Fuhh.. Ingat da tak ingat td. Kalo x, malu jek.. Hahahaha.:P


Abg Fizi mengingatkan untuk kaki nih melangkah ke Booth al-Kuliyyah. UNIC akan buat show pada pukul 6 petang. Sa hanya mengiyakan sebab tak mampu untuk berjanji. Borak2 sekejap, terus berpisah bawa hala tuju masing2. Sa dan Izzah berpusing2 cari arah. Hahahaa.. Agak kelakar. Alih2 buat keputusan untuk ke Booth Al-Kuliyyah sebab kelibat Abg Muadz pon tak kelihatan. Hahahaha.


Sampai di sana, rancangan al-Kuliyyah masih bersiaran tapi sudah di penghujung rancangan. Berjumpa lagi dengan pasangan suami isteri tadi. Dari tepi, Kak Yah panggil. Kebetulan Abg Fizi sdg sembang dgn Bro Bazli UNIC. Berapa minit kemudian, siaran al-Kuliyyah berakhir dan Bro Bazli ajak kami masuk ke dalam untuk show.

Pada masa yang sama, ramai pengunjung ambil kesempatan untuk bersalam, beramah mesra dan bergambar dengan ustaz2 jemputan. UNIC memulakan show suasana agak reda dari kesibukan. Show UNIC kali nih diserikan dengan kehadiran Bro Taqi NICE yg menggantikan tempat Bro Fakhrul Radhi yg tak dapat bersama. Ewahh.. "diserikan".. Hahaha:P

Sedang asyik merakam, Abg Qayyum datang! Huhuhu. Tapi datang sorg2 tak bawa Kak Wani. Rupanya pagi tuh dah datang dgn Kak Wani. Xpelah. Tak ada rezeki jumpa Kak Wani. Hampir habis UNIC buat show, barulah Bro Fakhrul Radhi sampai. Sempat promote Album Taranumnya..

Agak lama di sana, Abg Fizi n Kak Yah dah nak balik. Abg Qayyum cakap, Abg Fizi kne urus masjid. Wahh.. jaga masjid. Banyak pahala.^_^ Tak lama tuh, Abg Qayyum pula nak balik. Berpisahlah kami. Bawalah hala tuju lain. Hajat nak balik, tapi terlintas di fikiran, Abg Muadz.. Hahahahaa.:P


Akhirnya, berjumpa juga. Jumpa di Booth kerajaan Kelantan. Kebetulan dia sedang sibuk melayan pengunjung dengan kuiz2 yang diberikan. Selesai program, barulah ke belakang untuk jumpa. Rancak berborak. Sa macam biasa, tanya pasal Mia lah... Hehehee. Mia tak dibawa sama. Kak Ci pun. Pe pon, tahniah, Abg Muadz atas kehadiran Baby Ammar. Blom berkesempatan jumpa Baby Ammar. Insya Allah, akan datang Sarah ke sana..:D

Dah puas berborak, ambil keputusan untuk beredar dan solat di Surau Parkson. Alhamdulillah.. Selesai membeli di Giant, terus balik. Moga ALLAH berkati mereka semua..



Sempat lagi bergambar:D

Promote album..

10 hari MC..

Salam buat semua..
Sangat2 lama rasanya Sa tak berceloteh di sini. Maaf pada yang menanti. Sangat banyak halangan dan dugaan yang ALLAH hadiahkan buat Sa kebelakangan nih.

Semalam, Sa baru je sampai dari Terengganu. 10 hari cuti sakit. Chickenpox atau orang melayu cakap, jintungan. Sangat2 rasa di uji. Kebetulan seminggu sebelum tuh, Sa demam teruk selama seminggu. Sebelum demam pula, ALLAH uji dengan kesihatan jantung yang agak tidak stabil. Dalam sebulan, Sa di uji dengan nikmat sakit. Amat2 terasa ujian dariNya itu.

Dengan cuti sakit yang agak lama tuh, Sa banyak sangat ketinggalan. Dari segi pelajaran, final project, presentation dan yang paling sedih, MUET. Sa terpaksa lepaskan MUET. MUET terburn mcm tuh jek. Sa tak boleh hadir exam MUET atas faktor kesihatan yang mmg tak boleh dielakkan.

Sepanjang sakit, terasa sangat diri nih di kuarantinkan. Ujian2. Tp, syukur.. Cuti sakit nih juga membuahkan kebahagiaan dalam diri Sa. Sebab dapat bersama Si Tecit setiap masa. Walaupun tak dapat jaga, maen byk2 tp Si Tecit sentiasa di depan mata. Maklumlah, dah berpindah ke rumah Sa sekarang.


Si Tecit, Nur Arissa Humaira.. Dah pandai bergelak ketawa sekarang. Sangat murah dengan senyuman. Moga terus kekal ya, Sayang..:D Sepanjang cuti, diri nih setiap hari risaukan pelajaran. Final dah dekat. Sangat risau.


Apa pun, syukur. Dah kembali sembuh. Dapat main basikal semula. Huhuhuhu. Rumah arwah Tok sekarang, Adik Efah n Adik Nurul yang jaga. Kebetulan diaorang dah nak STPM. Senang untuk belajar n ada jugak orang jaga rumah tuh. Insya Allah, lepas diaorg STPM, Abg Amid ngan Kak Diah n Si Tecit akan duk rumah tuh bersama diaorang.

24 Oktober lepas, Sa dapat adik sepupu baru. Hehehe. Baby boy. Anak Cik De Ros. Alhamdulillah.. Cik De selamat melahirkan n baby sihat.. Dalam cuti nih juga, ada sesuatu yang tak sangka berlaku dalam keluarga besar Sa. Tak perlu di hebohkan di sini. Apa pun, moga ALLAh pelihara n berkati keluarga Sa..


Syukur sangat dah kembali sihat.. Tadi, dah selesai uruskan yuran pengajian dan slip exam. Tunggu untuk exam pula sekarang. Moga ALLAH berkati n permudahkan segalanya...^_^

Siapa Berkesempatan

Salam buat semua.. 
Bagi sesiapa yang berkesempatan, join lah program nih. Meriahkan bersama. Dj Firdaus sebagai moderator dengan tajuk "MAKAN GAJI VS KERJA SENDIRI"




Mohon CintaNya


Moga hati kita dipelihara dan di cinta ALLAH sentiasa...

~ Terima kasih, Kak Pemimpin Cahaya Tertinggi^_^

Moga Bahagia + Tenang Di Sana

Salam kasih buat semua..

Agak lama tak update blog. Nenek Sa baru jek pergi tinggalkan dunia 27 September lepas. Sebelum nih Sa lama bercuti di rumah. Jaga nenek di hospital. 5 hari menjaga. Rasa sangat yang ALLAH Maha Mulia.. ALLAH beri kekuatan buat nenek Sa untuk bertahan.

Jumaat lepas baru jek balik lagi dari kampung. Uruskan pengebumian dan tahlil. Rasa sangat kehilangan tapi perlu pasrah n redha.. Buat masa nih, Sa masih belum mampu untyk bercerita panjang. Insya Allah, Sa akan update kemudian. Moga ALLAH berkati nenek Sa di sana. Moga Tok bahagia n tenang di sana..

Selamat Hari Lahir, Sayang2ku..

Salam ukhuwah buat semua. Apa khabar? Ada yang sambut ulang tahun hari nih? Mesti adakan.. Selamat Hari Lahir, Sa ucapkan.. Moga ALLAH berkati. Hehehe.

Hari nih, 24 Sept 2011.. Birthday adik Sa yang ke 4.. Ainaa Solihah.. Selamat Hari Lahir yang ke-16. Buat elok2 untuk PMR. MOga ALLAh beri Enaa kebahagiaan n ceria selalu.


Semalam, 23 Sept ialah birthday anak saudara ipar Sa.. Fuhh.. Jauh tuh ikatan. Hahahaha. Tapi dah macam anak saudara Sa sendiri. Balik hari tuh jaga Tok hari tuh tak sempat2 jumpa dia. Aniq..

Selamat Hari Lahir, sayang. Moga Aniq jadi anak yang soleh. Semalam Kak Diah mesej gtau nak buat majlis hari jadi untuk Aniq. Seronoknyee.. Tapi kesian Achik Sarah kat sini xboleh join sama2 Aniq.. Pe pon, Moga ALLAH pelihara Aniq selalu..


Selamat Bertunang

Salam.. 

Selamat Bertunang buat kakak Sepupu tercinta, Kak Sakinah atau Sa panggil Kak Sa.. Hehehe. Alhamdulillah.. Selamat menjadi tunangan orang. Moga ALLAH berkati segalanya.. Sa tak dapat join majlis pertunangan tuh sebab jaga nenek kat hospital tapi malam sebelum tuh sempat tengok persiapan yang ada.. Syukur.. ALLAH murahkan rezeki buat Kak Sa.. Cepat2 dirikan rumah tangga yek.:D


Perkahwinan Junior

Salam buat semua.. Alhamdulillah.. Masih diberi kesempatan untuk berkongsi lagi di sini. Sa baru jek balik dari Terengganu petang semalam. 5 hari cuti jaga nenek di hospital. Nenek masih kritikal. Hajat doa yek..

Hari Khamis lepas, 15 Sept, Sa singgah ke rumah junior sekolah  Sa dulu.. Junior SMAKL. Amirah namanya.. Hari tuh ialah hari perkahwinan dia.. Sempat berjumpa n amik gambar dia n suami. Amirah skrg berumur 19 tahun. Sama umur dengan adik Sa, Latifah. Dulu diaorg sama kelas la..

Buat Amirah, Tahniah n moga ALLAH berkati Amirah dan suami.. Jadi Isteri solehah yek.:D

Junior dah langkah bendul.. Senior bila pulak?:P Nanti kita lihat Senior mana pula.. Huhu. Pe pon, Moga ALLAH permudahkan setiap urusan mereka...


Raudhah KTD

Salam ceria buat semua.. Hehehee. Apa khabat kalian? Moga ALLAH beri kesihatan yg baik buat semua. Kali nih, Sa teringin nak share pasal kerja baru Sa.. Hehehee. Jaga adik2 di Raudhah KTD. Dari Selasa lepas lagi.. Sangat seronok n sangat bahagia. Huhuhu.

Bila duk kat Raudhah, baru Sa nampak.. Kerja jaga budak nih bukan senang. Huhuhu. Agak susah jugak. Dalam Raudhah nih ada 9 org yang berumur 1 hingga 4 tahun. Seorg baby 2 bulan n seorg baby 5 bulan. Fuhh.. Nak jaga 9 org yang dah "berkaki" tuh bukan senang. Banyak menguji kesabaran. Alhamdulillah.. Banyak Sa belajar.


Yang nih adalah Rasyid. Hehehee. Mula2 dia tak ngam sangat dengan Sa. Memilih. Hahaha. Almaklumlah, tak pernah kenal siapa Sa. Alhamdulillah.. setengah jam bersama, bleh duk sama2. Main sama2.. Agak mendengar cakap jugak. Tp kalau dtg perangai tuh, tak boleh buat apa jugak. Huhuhu. Masih pelat tp amat pandai. ABC semua tahu.. Mudah kenal huruf2. Agak mudah terima apa yang diajar. Sangat sukakan baby. Pantang jumpa baby mesti nak cium.


Haaa.. Ini Afeefah.. Feefah. Hehehehee. Sangat ceria tp........ mesti berhati2 dgn si kecik nih. Dia ada kelebihan yang laen xde.. Apa dia? Huhu. Gigi. Ngeh3. Bisa menggigit siapa pun bila rasa diri terancam. Hahhaa.. Ntah pape ayat. Hampir semua adik2 di Raudhah dah merasa gigitan Feefah nih. Tajam gigi dia. Tp, nakal2 pun.. sangat baik. Selepas menggigit atau selepas buat orang nangis, dia akan datang kat org tuh utk bermesra balik. Mungkin tanda Maaf. Huhuhu. Feefah.. Feefah..


Ini Yusuf! Adik Yusuf.. Sa panggil dia Si Hensem. Huhu. Biar hensem macam Nabi Yusuf. Suka senyum. Berjalan pun masih terhuyung-hayang. Kadang2 jadi kesayangan adik2 di Raudhah.. Huhu. Jadi anak yang soleh ya, Yusuf.. Si Hensem Yusuf.:D


Umar.. Umar nih memang dah biasa dengan Sa. Sebab waktu Sa kat ostel dulu memang selalu main dgn Umar. Selalu buatkan rigami untuk Umar. Tapi skrg, Sa panggil Umar dengan Panggilan Abg Umar sbb Umar paling besar dalam Raudhah. Umar nih jugak abg kepada Si Hensem Yusuf..:D


Ini Hanif.. Hanif nih agak manja. Asyik nak berdukung. Tapi, mudah baik dengan orang. Kecik lagi. Baru pandai berjalan. Comel kan? Hehehehehee.

Ada lagi yang xde dalam gambar nih.. Balqis. Balqis sepupu Feefah. Balqis nih pun kena jaga2. Hehehee. Tangan dia laju jek nak cubit orang. Pantang silap sikit. api dialah yg selalu jadi mangsa gigit Feefah. Hehehee.. Waktu hari Sa mula2 masuk tuh, tangan dia kena gigit. Siang tadi lak, telinga dia.. Huhu. Macam2.. Feefah.. Feefah..:D

Kemudian, Thaqif. Thaqif nih agak pendiam n manja. Asyik ingat ibu dia jek. Huhuhu. Tapi lama2 dia boleh jugak join yang lain main. Thaqif tak banyak karenah n sayang baby jugak.:D

Seterusnya, Hayati atau Yati... Hehehhee. Si kecik nih sangat2 comey. Cuba bayangkan Dora Explorace yang realiti.. Hehehhee. Macam tuhla Hayati. Comey kan? Hehehee.. Pipinya tembam. Sangat comey. Geram tengok. Huhu. Tapi Yati suka buat hal sendiri. Mungkin sebab dia antara yang paling kecik. Kadang mudah menangis bila berdepan dengan org yang dia tak kenal. Huhu. Susah nak kena culik..:P

Yang terakhir, Humaira.. Sa baru jek dgn Humaira nih. Sbb mula2 Sa masuk da takde sebab jintungan. Kesian habis 1 badan. Tapi baik jek. Hehehehee.

Yang baby lak, Rusydan, 5 bulan. Huhuhu. Nih, kalo terkejut tdo, mesti susu.. Tak susu, nak mkn bubur. Kalo makan mesti banyak.. Lambat sket suap, mesti mengamuk. Huhuhu. Yg 2 bulan tuh, Khadijah. Anak kedua Abg Kemi n Kak Zah.. Comey.:D

Banyak Sa belajar dari dierorg.. Huhu. Kanak2 nih penuh dengan kasih sayang. Sangat bahagia bila duk bersama. Pernah sekali, Sa datang nak bagi makan. Semua berkumpul keliling Sa. Suap sorg2 mengikut giliran.. Tiba2, Yati bangun seolah mengalah bagi yang lain makan... Serabut berebut2 kot. Hahahaa. Banyak kali Sa panggil ajak makan lagi tp dia berdiri di penjuru dinding. Tiba2, sorg2 bangun pergi kearah Yati. Dalam hati risau jugak kalo2 gaduh ke ape..

"Ati.. mkn asik.." Feefah tarik tangan Yati. Balqis pun capai sebelah lg.. n yg lain pon beriringan berpegangan tangan.. Yati datang dengan senyuman ceria.. Huhuhu. Mulianya mereka nih..

Petang tadi pun agak terkejut+terkesima+terkejut Sa.. Rasyid datang paut leher Sa.. Terus berdepan dengan Sa.. "Ummi.. Ummi..." Erkk! Ummi?? Rasyid panggil Sa ummi.. Huhuhu. Dia tatap jek muka Sa.. Tak lama tuh, mulut dia cium dua2 pipi n dahi Sa.. Hahhahaa. Terharu pon ade.. Bertambah sayang Sa.. Hahhaa.

Betullah kan.. Bila duk ngan budak2, masalah pun hilang.. Moga ALLAH pimpin adik2 tuh semua... Moga ALLAH berkati diaorg..:D

~ Gambar: Fb Amirah Rosdi:D

MUSLIMAH

Salam ceria buat semua.. Kat sini Sa nak share satu lagu.. MUSLIMAH. Dari Akhi Nazrey Johani. Buat tatapan semua terutama insan yang bergelar Muslimah.^_^


Oh muslimah
ALLAH cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu
Oh muslimah
Berbahagialah
Kau telah dilahirkannya
Dengan mulia.

Subhanallah
Tuhan telah berkati
Wanita yang cukup ilmu
Rendah hati

Oh muslimah
Busanamu menutup rapi
Auratmu kau lindungi
Dengan indahnya

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati

*Ulang Perenggan 2

Oh muslimah
Memandangmu menyejuk hati
Menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah
Indah peribadi
Tulus hatinya

Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah
Mempertahan kehormatan dirimu
Dengan pakaian mentaati ALLAH

Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu
Dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta

*Ulang Perengan 3

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati

Sama2 kita berdoa moga2 kita sama2 menjadi muslimah sejati.. Huhu. Tahniah buat Abg2 KTI, Bro Husaini n Bro Safa.. Menjayakan video nih. Moga mendapat berkat dariNya.. Ameen.:D

Syawal

Salam Syawal n Salam ceria buat semua. Dah lama tak update blog. Hehehee. Cuti raya lah katakan. Ngeh3.:P Dengan kesempatan yang ada nih, masih ada peluang n masih tak lewat untuk Sa ucapkan Selamat Hari Raya buat kalian semua kan.

Baru berkesempatan untuk update blog. Hehehe. Bagaimana Ramadhan kawan2? Bagaimana pula Syawal nih? Sudah puasa 6? Hehehe. Sa pun baru nak start puasa. Jom lah sama2 puasa 6.:D

Alhamdulillah.. Cuti raya hampir 2 minggu. Betul2 sayang mahu lepaskan cuti. Tambah2 dapat bersama2 dengan Si Tecit, Nur Arissa Humaira. Raya kali nih raya first bersama anak saudara n kakak ipar. Ngeh3. Sangat seronok!

Raya kali nih masih tak lengkap family. Abg Ab masih jauh di sana. Insya Allah bulan 11 nih akan pulang ke Malaysia. Selesai tunaikan fardhu haji ke baitullah.:D


Raya kali nih rasa sedikit kehilangan. Hehehee. Hanya ALLAH jek yang tahu. Raya kali nih pun tak banyak berjalan raya. Hihihi.

Alhamdulillah.. Syukur. ALLAH masih beri kesempatan untuk beraya.

MOga ALLAH berkati kalian..^_^

Untuk Hari Ini

Salam ceria buat semua.^_^

Malam nih, Sa keluar dgn kawan2 buat terakhir kalinya dalam Ramadhan nih. Maklumlah esok dah nak balik. Cuti raya. Hehehee. Teman kawan2 beli barang2. Seronok juga walaupun sebenarnya agak kurang sihat. Hehehe. Biasalah kan.

Malam nih Sa terasa serba kurang sebenarnya tp alhamdulillah.. Bila sama2 dengan kwn2 tadi, kurang sikit perasaan tuh. Moga ALLAH beri kekuatan untuk Sa balik esok. Tak sabar sangat2 nak balik. Jumpa Si Tecit. Hehehee..

Urmm. Petang tadi, Izzah sakit. Agak risau tengok keadaan dia. Tp Alhamdulillah.. Ok sket kot berbanding pada awalnya , sebelum ke hospital. Sa tak mampu buat yang terbaek untuk Izzah sebab kebetulan Sa pun memang tak sihat. Buat Izzah, sori kalau saya tak mampu buat yang terbaik untuk awak. Awak sakit, saya tak mampu buat apa2. Semoga ALLAH beri kesembuhan buat awak..^_^

Esok balik pukul 6 petang. Balik dengan Ayu n Kak Na.. Moga ALLAH permudahkan. Hajat doa buat diri nih... Moga ALLAH berkati kalian!

Malam Yang Ceria

Salam ukhuwah n salam ceria buat semua..^_^
Alhamdulillah. Masih diberi nikmat bernafas untuk hari ini.. Syukur2. Hanya nak kongsi sedikit tentang kenangan semalam.

Semalam, Sa rancang untuk berbuka kat luar bersama adik2. Alhamdulillah.. Kami berbuka di MFC. Seronok bila dapat berkumpul sama2. Mcm2 ragam ada. Masing2 makan dengan berselera. Bahagia jek tengok diaorg makan. Suasana ceria mula dirasa..


Selepas berbuka, kami solat di surau Parkson. Memudahkan perjalanan kami untuk membeli barang. Setelah puas berjalan di Parkson, ke pasar malam untuk beli apa yang patut. Kebetulan malam tuh adik2 mahu beli pakaian untuk raya. Lama juga berjalan di pasar. Sangat2 sesak.

ALLAH Maha Kuasa.. Suasana ceria n nikmat bersama tuh mampu menghilangkan perasaan gundah n sedih yang ditanggung sebelum nih. Amat2 bersyukur. Malam tuh Sa mampu senyum sepuas2nya.. Sengih sehabis2nya.. Mana tidaknya.. Adik2 tuh semua jadi tempat Sa mengusik. Hihi. Lama tak merasa macam nih.

Nih gelagat kami ketika di Mydin. Ngah sibuk2 cari selendang, maen2 kejap. Hihi. Semua berangan jadi pengantin. Alhamdulillah orang tak perasan ragam kami sebab kawasan selendang tuh agak terpencil n tertutup dari orang. Hehehehee. Seronok. Ini semua idea Sa n Dik Athirah.. Berangan kejap jek. Hihihi.

Dalam seronok bergembira, dalam hati nih ada juga rasa sedih n bersalah. Urmm.. Malam tuh tak dapat tunaikan terawih buat malam ke-19. Kami berkumpul balik di Parkson untuk tunggu Abe Prebet(kereta sapu walaupun sebenarnya van:P)

Agak lewat. Kasihan adik2 yang nak balik ke hostel. Jam pukul 11 malam, van belum sampai. Masing2 gelabah takut. Huhu. Jahatlah Sa nih bawa adik2 keluar lama2. Sementara menunggu, kami bergambar n berborak.

Tiba2 ada seorg wanita, pelancong dari luar negara menyapa n minta izin untuk ambil gambar kami beramai2. Katanya kami cantik! Huhuhu. Selepas itu, dia terus pergi bersama seorang lelaki, pasangannya mungkin. Kelihatan seperti mereka sedang mencari sesuatu. Sekumpulan wanita yang berada berdekatan dgn kami menjadi sasaran untuk mereka bertanya.

"Ooo.. No... Urmm.. Yes2." Apa benda yang dijawab tuh. Nampak seperti hajat mereka tak kesampaian n mereka pergi begitu jek. Tak lama kemudian, nampak datang lagi. Waktu tuh, adik2 semua mendesak Sa untuk bertanya kot2 ada yang boleh kami tolong.

Sa pun pergi n tanya. Ohh.. Rupanya mereka mencari pasar yang jual mcm2 tuh. Bkn pasar malam tp yg ala2 Pasar Siti Khadijah, Pasar payang tuhla.. Beritahulah yang pasar mcm tuh kat sini dah tutup malam. Sempat beramah mesra. Nampak adik2 macam excited jek. Semua minta Sa beritahu untuk ambil gambar bersama.

Mereka pun excited nak bergambar. Alhamdulillah.. Capai jugak hajat adik2. Sempat juga mereka hulurkan business card. Mereka dari Spain. Yang perempuan tuh namanya Raffaella di Iorio. Bekerja sebagai Marketing Cardiovascular. Hepi tengok adik2 bila jumpa mereka.


Tak lama kemudian, barulah prebet datang. Hantar adik2 ke hostel Tg. Chat n hostel kampus. Alhamdulillah.. Syukur sangat2. Kebahagiaan, kemanisan tuh Tak boleh nak diceritakan hanya dengan ditulis.. Tak boleh nak digambarkan hanya sekadar dengan gambar.. Kami yang lalui malam tuh amat2 merasai.. Moga ALLAH berkati hubungan ini.

Sayang Kalian selamanya!

~ Buat kalian yang membaca, moga ALLAH berkati kalian juga!

Ikhtibar Ramadhan

Salam.. Jom hayati jap.^_^


Nun di sana anak kehilangan
Ibu dan ayah.. entah di mana
Nun di sana masih kedengaran
Tangisan insan yang kelaparan

Kesedihan melanda
Derita yang berpanjangan
Belas kasihan pengharapan
Dari redup mata yang lemah
Tak siapa dapat merasa
Di manakah belas kasihan

Ramadhan menginsafkan kita
Kesusahan mereka semua
Ramadhan menyedarkan kita
Senang tak lama
Bahagia tak kekal
Ketenangan hanya padaNya
Kembalilah kepadaNya

Nun di sana masih ada jalan
Putih peluang kebaikan
Sebulan di bulan Ramadhan

~ Ingat pada mereka yg tidak bernasib baik.. Bersyukurlah wahai diri..

Jodoh DariNya

Salam buat semua..^_^
Alhamdulillah berkesempatan untuk berkongsi rasa.. Berkongsi cerita lagi bersama kalian.
Agak kekok untuk berceloteh kali ini. Hehehee. Perkahwinan.

Pertamanya, Sa ucapkan tahniah buat Amirah Rosdi, adik junior Sa.. Sekolah menengah dulu yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 15 September nih. Alhamdulillah. Murah rezeki adik tuh. Di usia 19 tahun, ALLAH sampaikan jodoh buat dia. Syukur dan tumpang gembira buat adik tuh.

Di usia sekarang, dah ramai kawan2 Sa yang dah mendirikan rumahtangga. Tunggu masa nak bersalin pun ada. Suka tengok kebahagiaan tuh. Ada juga suara2 kecil n suara2 besar yg bertanyakan Sa psl nih. Bila giliran Sa? Xsabar nak tunggu kad dari Sa lah.. n mcm2. Huhu.

Semua tuh kerja ALLAH. Lagipun, nak dirikan masjid bukan senang. Perlu ada persediaan mental n fizikal. Bukan sekadar mahu.. Ilmu belum cukup n jodoh belum sampai. Lagipun, muda lg kot..:P Haha. Tapi yang tepat, mungkin ALLAH nak beri ruang untuk Sa baiki diri dulu.^_^

Rasa dekat untuk berkongsi buat kalian, kaum Hawa..

Andai engkau belum berkahwin, Jangan kau risau akan jodohmu.. Ingatlah Hawa, janji Tuhan kita.. Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.. Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa. Lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya.. Lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuannya, kemanjaannya serta kemampuannya mengoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya..

Bersabarlah buat kalian yang tertunggu2 akan jodoh itu. ALLAH Maha Tahu dan Dia sebaik2 pengatur. Sama2 kita berusaha menjadi wanita yang terbaik dalam kalangan yang terbaik. Wanita Solehah. Agak susah kan? Tapi tak mustahil. Ya! Caranya.. Perbaiki diri.. Perbaiki diri n sentiasa perbaiki diri..

Wanita solehah itu auratnya dijaga.. Pergaulan dipagari, sifat malu pengikat diri.. Ini kerana seindah hiasan adalah wanita solehah.^_^


Keayuan wanita solehah itu tidak terletak pada kecantikan wajahnya. Kemanisan wanita solehah idak terletak pada kemanjaannya. Daya penarik wanita solehah itu bukan pada kemanisan berbicaranya yang boleh mengoncangkan iman lelaki dan bukan terletak pada kebijaksanaannya bermain lidah, memujuk rayu.. Sama2lah berusaha ya!

Sa sharekan nih bukan sebab Sa nih sudah sempurna.. Sama2 perbaiki diri dan ajak orang lain. Tapi memetik kata2 dari Imam Hassan Al-Basri;

"Sesungguhnya aku sedang MENASIHATI kamu,BUKANlah bererti aku yang TERBAIK dalam kalangan kamu,BUKAN juga yg paling SOLEH dalam kalangan kamu,kerana aku juga PERNAH melampaui batas untuk diri sendiri.seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia SEMPURNA,Nescaya TIDAK AKAN ADA pendakwah.Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi PERINGATAN."

~ Hati masih belum sedia.. Kekuatan belum tiba..

Hanya HATI

Salam buat semua..^_^
Rasa lemah untuk berbicara kat sini. Tp hati memaksa2 untuk menari di keyboard. Hehehe. Tiada apa yang penting untuk dikongsi. Hanya biasa2 saja. Belum kuat untuk banyak menulis. Diri masih lemah.

Sa cuma hajatkan doa dari kalian moga hati Sa kuat selalu. Macam2 cubaan yg ALLAH beri. Kawan2 pun mesti sama kan? Ada yg dirasakan mampu di pikul n ada yg dirasakan berat tak tertanggung.. Tapi Apa pun, ALLAH Maha Tahu.:D


Kebelakangan nih, rasa sangat diri nih diuji. Mungkin ALLAH nak bagi Sa rasa yg Sa nih ada ALLAH. Yup. Betul. Nak bagi sedar diri yg Sa nih hamba yg lemah.^_^ Rabu lepas, baru dapat tahu Sa de simptom2 migraine ditambah lagi dengan sakit yg sebelum nih sering menyerang... Alhamdulillah de ubat dibekalkan tp terlalu kuat utk Sa telan. Huhu. Rasakan dosnya terlalu tinggi. Lps raya, kalau ditakdirkan masih sakit seperti nih n bkn migraine, terpaksa buat rawatan lanjut. Doakan ya.. ^_^

ALLAH nak uji jek tuh.. Sakit, sihat, ajal, maut.. Semua ditangan ALLAH. Redha jek. Moga2 ramadhan nih sempat ke pengakhiranlah kan. Sa pun doa untuk korang semua.. Doakan juga buat sahabat Sa yg kritikal di ICU skrg. Dia sangat baek.. Sangat bagus.. Moga ALLAH permudahkan urusan dia.

" Sungguh, Hati itu anugerah terindah dari Ar-Rahman
pada makhluk yang bernama manusia.
Bagi insan hina seperti aku,
yang banyak jahil dari tahu,
yang banyak alpa dari peka,
hanya 1 pintaku Ya ALLAH,
Andai esok tiada lagi,
biarlah aku pulang dengan hati yang bersih.. "

~ Sa pun tak pasti kenapa gambar lollipop hati pecah.. Mungkin sbb hati nih sdg dalam kesedihan.. Ewahh.. Pandai2 jek..:P

Hikmah disebaliknya..^_^

Salam ukhuwah buat semua..^_^
Pagi tadi Sa dapat 1 email dari salah seorang follower blog. Kata2 tuh kalau diamati amat2 bermakna. Sa kongsikan yek..^_^


" Semalam bukan semua penderitaan
tetapi
sebuah pengalaman yang mengajar erti ketabahan,
Hari ini bukan kekecewaan
tetapi
satu waktu dan kesempatan untuk mencari kebahagiaan.. "

~ Setiap kejadian pasti ada hikmahnya.. Doakan Sa yek.. Dah seminggu demam+migrain.=.= Moga ALLAH berkati kalian!^_^

Rasa Rindu

Salam..

Sahabat dengarkan luahan kesyukuran
Kerna Tuhan telah menemukan aku dengan sepertimu
Tidak ku memilih teman
Tapi padamu ada keistimewaan
Saatku dihimpit kebuntuan
Ternyata hadirmu membawa seribu keceriaan

Kaulah yang mengajarkan padaku
Erti hidup penuh keikhlasan
Kau yang telah mengenalkan padaku
Nilai sebuah persahabatan

Kau setia di sisi sentiasa
Fahami maksud di hati
Kau jujur bicara tanpa sakiti
Bila menyatakan di mana kesilapanku ini

Perjalanan kita masih panjang
Walau terpisah takkan pernah mengalah
Kerna kau selalu hidup dalam kenanganku
Tempat bersandar cerita dan teman liburku..

~ SAHABAT DENGARKAN-HILWAN ~

Sangat2 rindu Huda.. Sa tahu semalam Sa dah buat Huda menangis. Tapi Sa tak mampu tahan rasa rindu tuh. Tak tahan untuk simpan. Kadang2 rasa lemah dalam diri. Tak mampu tanggung sorang2. Ya! Sa tahu... ALLAH ada untuk Sa.. Tapi Sa perlu juga Huda dengan Sa. Urmm. Huda, Sarah mintak maaf.

Kebelakangan nih fikiran Sa agak berserabut. Tambah2 demam dah seminggu. Ujian di bulan Ramadhan. Kadang2 rasa sangat tak mampu. Betul. Jujur. Tapi Sa tahu.. ALLAH nak uji jek. ALLAH Maha Tahu apa yang Sa rasa kan? Dah2. Sa xnak mengeluh lagi..=.= Hajat doa untuk Sa moga2 Sa boleh jumpa Huda cepat2. Sa nak peluk Huda.. Sa nak duk ngan Huda.. Doa Sa dipanjangkan umur ya.. Terima kasih, kawan2.^_^

~ Ntah apa yg Sa merepek..=.=

Iftar Ramadhan NasyidFM

Salam buat semua. Kat sini nak beritahu pasal iftar NasyidFM yang diberi nama program "JOM IFTAR RAMADHAN NASYIDFM" yg akan diadakan pada 14 Ogos 2011. Pada para pendengar setia Nasyid Fm, boleh luangkan masa untuk join iftar nih.^_^

Hari: Ahad
Tarikh: 14 Ogos 2011 bersamaan 14 Ramadhan 1432H
Tempat: Puri Pujangga UKM, Bandar Baru Bangi
Masa: 6.00 pm
Bayaran: RM35(Dewasa) dan RM17(Kanak-kanak)

Program "JOM IFTAR RAMADHAN NASYIDFM" ini diserikan dan dimeriahkan dengan kehadiran kumpulan Devotees dan Varianz. Untuk maklumat lanjut, boleh lihat DI SINI.

~ Sa konpem xdapat datang yang nih. Hari Ahad dah start kelas. Sori buat mereka. Kak Ina.. Kak Feera.. dan laen2. Moga ALLAH permudahkan iftar ini.

Iftar Jamaie KTI 2011

Salam ukhuwah semua.. Insya Allah 12 Ramadhan nih KTI akan adakan iftar jamaie untuk tahun 2011 nih.


Tarikh: 12 Ogos 2011/12 Ramadhan 1432H
Tempat: Pejabat Inteam Record Sdn Bhd
Masa: 5.00 pm - 10.00 pm
Bayaran: RM15/seorang

Sa xpasti lagi boleh pergi ke x.. Kesian Huda.. Dah tanya2. Insya Allah, Sarah usahakan yek, Huda.. Moga ALLAH permudahkan n beri peluang untuk bertemu mereka yg sekian lama xjumpa.

Khilaf - Fachreza

Salam.. Hehehe. Sa nak share lagi 1 lagu baru dari seberang. Khilaf by Fachreza. Sangat2 bermakna. Liriknya simple tp menusuk hati. Video nih bkn lagu sepenuhnya tapi try la dengar. Kalau rajin, download lah yg mp3 punya, dengar sampai puas.:P


Seringkali hatiku resah
Tanpa kuingat namaMu ya Allah
Seringkali hatiku gundah
Melupakan diriMu ya Allah

Hati kecil tak mungkin berbohong
Dalam hening aku berkata

Reff:
Aku lemah lemah lemah dan tiada berdaya
Aku khilaf khilaf khilaf karena ku manusia
Tapi yang kuinginkan selalu didekatMu
PadaMu ya Allah

Aku lemah lemah lemah dan tiada berdaya
Aku khilaf khilaf khilaf karena ku manusia
Tapi yang kuinginkan selalu didekatMu
PadaMu ya Allah

Seringkali hatiku resah
Melupakan diriMu ya Allah

Tamuku.. ^_^

" Masih ku ingat lagi..
Saat dia menjenguk kamar kehidupanku tempoh hari
Dengan membawa buah tangan yang tidak terperi
Yang pasti takkan bisa ku perolehi
Dari tamu-tamuku sebelum ini..
Selamat datang, Tamuku..^_^ "


Andai ini Ramadhan terakhirku,
Izinkan aku melakar sejuta erti buat diri..

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua.^_^

Alhamdulillah.. Dah masuk 1 Ramadhan malam nih. Berkesempatan juga terawih di surau Taman Kurnia tadi. Dah lama xmerasai Ramadhan. Alhamdulillah juga.. Malam nih, buat pertama kali Sa solat Terawih penuh. (Kantoi!) Tuhlaa.. Sebelum nih jahil sikit. Ikut hati jek. Malam nih, alhamdulillah kuat dan rasa sangat Ramadhan tuh. Syukur2.

Lepas terawih tadi, Sa hampir kena langgar motosikal. Laju sangat hamba Allah tuh bawa. Dalam taman pun boleh laju. Alhamdulillah xde papa tp amat2 terkejut. Masih trauma dengan peristiwa lepas. ALLAH masih pelihara lagi Sa.Tenkiu, ALLAH.

Hajat doa dari semua yek.. Hari nih agak kurang sihat. ALLAH uji diri nih lagi. Hehehee. Moga ALLAH sayang Sa n syang korang jugak.

Buat Ramadhan, Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan... Moga Ramadhan kali nih memberi erti buat diri nih. Moga mampu sampai ke pengakhiran.. Ameen.^_^


Rindu Ramadhan

Salam.. Jom dengar.^_^


RINDU RAMADHAN-DEVOTEES

Yang tahu persiapkan diri
Yang rindu tak sabar menanti
Hadirnya setahun sekali

Keindahan yang tiada tara
Kemuliaannya tak habis dibicara
Penuh dengan limpahan maghfirah
Ya Ramadhan

Rindu...Aku rindu
Rindu pada kedatangan
Bulan yang padanya keberkatan

Ya Allah tolong sampaikan hajatku
Untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran

Kira Engkau Tahu - Aidil



Aku tak bisa untuk
Menidakkan perasaan yang bergetaran
Melaungkan namaMU
Biarpun yang binasa menanti di depanku

Kira engkau tahu
Apa dihatiku
Yang ingin memilikimu
Mahukah dikau menemani aku
Kira kau tahu

Aku tak bisa untuk
Menepis perasaan yang berdebaran
Mengagungkan diriMu
Biarpun yang sengsara menunggu di depanku

Kira engkau tahu
Apa diniatku
Yang ingin mendampingimu

Sanggupkah dikau
Berbicara lagi
Kira kau tahu

Biar ini jadi rahsia
Kerana ku tak mampu
Terima kenyataan
Kira aku berlalu pergi

............


Jika dulu telah Engkau izinkan
Aku merasai kehangatan kasih manusia
Jika dulu Engkau benarkan
Aku menikmati rindu Hawa kepada Adam
Jika dulu Engkau biarkan
Aku di dalam bahagia yang sementara
Cukuplah wahai Tuhanku..
Kerana di sebalik semua itu
Aku pernah kehilangan cintaMu
Pernah gersang jiwaku
Pernah tandus imanku
Derita itu merobek ketenanganku
Cukuplah wahai Tuhanku..

~ Mengeluh ke apa nih? Apa pun, moga terus kuat n dipelihara.
*Tenkiu buat Kak Cahaya Pemimpin Tertinggi atas lukisannya..^_^

Kisah Donut part 2 ^_^

Salam.. Kembali lagi dengan kisah donut. Huhu. Keesokkan hari, adunan semalam naik dengan cantiknya. Ewahh.. Huhu. Oleh sebab Sa happy sangat.. Sa nak share la resepi donut Sa yang simple n sedap nih..:P Walupun, korg memang hebat daripada Sa.. Ngeh3.


Tengok nih.. Cantik jek.. Huhu.

Naik n kembang dgn cantik..^_^

Terap doh..

Sedia untuk digoreng:P

Goreng2...

Siap digoreng..

Masa untuk dimakan!^_^

Bahan-bahan:

1) 1 kg tepung gandum
2) 1-2 biji telur
3) 1/2 Yeast Mauri-pan
4) 1 cawan mentega(Pelangi:P)
5) 1/2 sudu teh garam
6) 2 sudu makan gula
7) 2 cawan air suam

Cara-cara:

1) Bancuh yeast Mauri-pan dengan sedikit air suam.(Air jangan terlalu panas, dikhuatiri yeast akan mati:P)

2)Masak mentega, gula dia atas dapur dan tambah sedikit air. Masak sehingga mentega cair dan gula separuh cair. Dibiarkan sejuk.

3) Masukkan tepung, telur, bancuhan yeast Mauripan, dan mentega n gula yang dibiarkan sejuk tadi di satukan di dalam 1 bekas.

4) Uli sehingga menjadi doh. (Doh tidak melekat pada tangan)

5) Tutup dengan kain lembab dan dibiarkan sehingga kembang.(Lebih kurang 45 minit ke atas)

6) Doh dibentukkan menjadi donut.
* kalau xde sarang donut, buat macam Sa.. guna cawan utk terap n penutup botol utk lubang tengah.:P

7) Goreng hingga kuning, angkat dan sejukkan.
*Jika tidak mahu makan terus, boleh goreng separuh masak untuk mengelak dari rosak.^_^

8) Kisar 1 cawan gula untuk ditaburkan di atas donut yang sudah siap td.

9) Sedia untuk dihidang. Makan!!!

~ Sedapkan? Hihihi. Minat untuk masak datang balik. Insya Allah akan terus pertingkatkan. Moga ALLAH berkati kalian!^_^

 

OWNER

My photo
HambaNya yang sentiasa mahukan perubahan dalam hidup. Bakal penghuni kubur. Moga hidup ini memberi erti.
Powered by Blogger.

MARI MENJADI HAMBA

SALING BERPESAN

EMPUNYA BLOG

EMPUNYA BLOG

UKHUWAH KERANA-NYA..

UKHUWAH KERANA-NYA..

Adward dari Pereka cerita

Followers

KOMUNITI TEMAN INTEAM

FAMILI UNIC

NASYID FM

HALUAN SISWA