Salam.. Kembali lagi dengan kisah donut. Huhu. Keesokkan hari, adunan semalam naik dengan cantiknya. Ewahh.. Huhu. Oleh sebab Sa happy sangat.. Sa nak share la resepi donut Sa yang simple n sedap nih..:P Walupun, korg memang hebat daripada Sa.. Ngeh3.
Tengok nih.. Cantik jek.. Huhu.
Naik n kembang dgn cantik..^_^
Terap doh..
Sedia untuk digoreng:P
Goreng2...
Siap digoreng..
Masa untuk dimakan!^_^
Bahan-bahan:
1) 1 kg tepung gandum
2) 1-2 biji telur
3) 1/2 Yeast Mauri-pan
4) 1 cawan mentega(Pelangi:P)
5) 1/2 sudu teh garam
6) 2 sudu makan gula
7) 2 cawan air suam
Cara-cara:
1) Bancuh yeast Mauri-pan dengan sedikit air suam.(Air jangan terlalu panas, dikhuatiri yeast akan mati:P)
2)Masak mentega, gula dia atas dapur dan tambah sedikit air. Masak sehingga mentega cair dan gula separuh cair. Dibiarkan sejuk.
3) Masukkan tepung, telur, bancuhan yeast Mauripan, dan mentega n gula yang dibiarkan sejuk tadi di satukan di dalam 1 bekas.
4) Uli sehingga menjadi doh. (Doh tidak melekat pada tangan)
5) Tutup dengan kain lembab dan dibiarkan sehingga kembang.(Lebih kurang 45 minit ke atas)
6) Doh dibentukkan menjadi donut.
* kalau xde sarang donut, buat macam Sa.. guna cawan utk terap n penutup botol utk lubang tengah.:P
7) Goreng hingga kuning, angkat dan sejukkan.
*Jika tidak mahu makan terus, boleh goreng separuh masak untuk mengelak dari rosak.^_^
8) Kisar 1 cawan gula untuk ditaburkan di atas donut yang sudah siap td.
9) Sedia untuk dihidang. Makan!!!
~ Sedapkan? Hihihi. Minat untuk masak datang balik. Insya Allah akan terus pertingkatkan. Moga ALLAH berkati kalian!^_^