Promote lagi...

Okehlah..Atas permintaan seorang adik,aku senaraikan lagu yang ada dalam Album Koleksi Indie Vol. 1-Nasyeed Undeground nie...

1) Selawat Aluan (Shureeam)
2) Selawat Tawassul (FeelHoney, Misk, Vir2vois)
3) Realiti (Paradise)
4) Di Tangisan Cinta (Syahman, Taqi NICE, Abdhalim DEVO)
5) Jodoh & Takdir (Misk)
6) Bebaskan (Rahmat)
7) Segalanya Ada (Syahman)
8) Kuharap Redha-Mu (Vir2vois)
9) Teman (Zul MV)
10) Kisah Cinta (FeelHoney)
11) Message Undelivered (Abdhalim)
12) Jalinan Kasih (Special appearance : D'MenC)
13) Keceriaanmu (Special Appearance : Fakhrul AQ3)
14) Masih Ada Cinta (Special appearance : NICE)
15) Bukan Niatku (Special appearance : DEVOTEES)

1) Message Undelivered (artis : AbdHalim)
Maxis : 137764
Celcom : 65591
Digi : 67912
UMobile : 165691

2) Bukan Niatku (artis : Devotees)
Maxis : 137765
Celcom : 65592
Digi : 67913
UMobile : 165692

3) Jalinan Kasih (artis : DMen'C)
Maxis : 137766
Celcom : 65593
Digi : 67914
UMobile : 165693

4) Keceriaanmu (artis :Fakhrul Radhi Juara Akademi Quran 3)
Maxis : 137767
Celcom : 65594
Digi : 67915
UMobile : 165694

5) Kisah Cinta (artis : FeelHoney)
Maxis : 137768
Celcom : 65595
Digi : 67916
UMobile : 165695

6) Selawat Tawassul (artis : FeelHoney, MiSK, Vir2vois)
Maxis : 137769
Celcom : 65596
Digi : 67917
UMobile : 165696

7) Jodoh & Takdir (artis : MiSK)
Maxis : 137770
Celcom : 65597
Digi : 67918
UMobile : 165697

8) Masih Ada Cinta (artis : Nice)
Maxis : 137771
Celcom : 65598
Digi : 67919
UMobile : 165698

9) Realiti (artis : Paradise)
Maxis : 137772
Celcom : 65599
Digi : 67920
UMobile : 165699

10) Bebaskan (artis : Rahmat)
Maxis : 137773
Celcom : 65600
Digi : 67921
UMobile : 165700

11) Selawat Aluan (artis : Shureem)
Maxis : 137774
Celcom : 65601
Digi : 67922
UMobile : 165701

12) Segalanya Ada (artis : Syahman)
Maxis : 137775
Celcom : 65602
Digi : 67923
UMobile : 165702

13) Di Tangisan Cinta (artis : Syahman, Taqi NICE, AbdHalim Devotees)
Maxis : 137776
Celcom : 65603
Digi : 67924
UMobile : 165703

14) Damba RedhaMu (artis : Vir2vois)
Maxis : 137777
Celcom : 65604
Digi : 67925
UMobile : 165704

15) Teman (artis : Zulhilmi)
Maxis : 137778
Celcom : 65605
Digi : 67926
UMobile : 165705

DOWNLOAD INSTRUCTIONS

FOR MAXIS

dail *131*# dan tekan CALL/SEND
contoh : *131*137765#

FOR DIGI

sms CT BUY JB dan hantar ke 2000
contoh : CT BUY 67013 JB

FOR CELCOM

sms CMT dan hantar ke 22990
contoh : CMT 65592

FOR U-MOBILE

sms CT dan hantar ke 28118
contoh : CT 165692


~ Untuk lebih jelas,terang dan nyata sila layari http://nasyidindie.blogspot.com

Koleksi Nasyid Indie Vol. 1


Sape2 yang nak teringin untuk dapatkan album nie,boleh dapatkan dengan segera... emailkan kepada syahmanz@yahoo.com. Sila sertakan nama,alamat,no.tel, dan jumlah tempahan... Istimewanya di sini,harga yang ditetapkan ialah RM 25.90 untuk pasaran komersial dan RM19.90 untuk pasaran underground.Walaupun underground,ia tetap ORI.Kod caller ringtones pon ada disertakan sekali atas permintaan ramai... Koleksi Nasyid Indie Vol. 1- 'Nasyeed Underground' nie memuatkan 11 buah lagu dari group2 yang berlainan dan 4 track. Nak tau lagu2 pe? sila ke blog Bro Syahman. Xlarat nak senarai...xpon korang beli jek album tue.. De 2 lagu yang dimainkan oleh Bro Syahman. 'Segalanya ada'-Syahman dan 'Di Tangisan Cinta-Syahman,Taqi NICE,Abd Halim DEVO...Bro,Sa promote sket ek?hehehehe...Lepas korang dah dengar lagu tue,nak komen sal lagu tue best ke x,korang jgn komen kat aku...komen kat abg 2...kat Bro Syahman tue...Sebab bkn aku yang menyanyi tapi dier..hihihi...Bro,jangan marah sa lak ek...hehhee...Dan kalo nak tahu dengan lebih banyak,tengok kat blog dier jek.. Pe pun moga Bro terus berjaya...hehehe...

~ Bro,sa da tolong promote...nanti kalo da laku lehla belanja sa.huhuuhu...

Sem 3...

Hari Rabu lepas,29 Julai 2009,jam 4 petang,aku dengan rasminya bergelar pelajar semester 3 Kolej Teknologi DarulNaim bagi sessi 09/10...hehehhee..tue pun nak kecoh...hehehe.biasalah. Bangga nie...Asalnye pendaftaran mula dibuka pada pukul 9 pagi.Aku bertolak dari asrama Tanjung Chat pada pukul 7.05 pagi.Punya pergi awal pagi tapi daftar petang.apa kes??? hehehe.. sebab aku belum bersedia lagi nak bergelar pelajar sem 3.hahaha.. dan ada beberapa masalah lain... selain tue aku lupa nak bawa duit untuk pendaftaran. Lupa sangat2... Kakak suruh guna duit dier dulu tapi aku xnak. Aku bawa diri kat bangku luar dewan utama. Buat Math. Bosan duk kat luar,aku pun masuk dalam dewan kacau orang. Aku kacau kakak.Kakak suruh aku daftar petang sebab rehat tengah hari dier nak pergi cucuk duit. Lepas zohor,dalam pukul 3 petang aku start mendaftar. Sem 3 nie aku ambil 2 subjek yang sem 4. Aku buat macam tue bukan sebab tamak ke apa... cuma nak ringankan subjek sem depan. Lagipun 2 subjek tue antara subjek yang senang.Insya Allah..Aku yakin aku boleh.. malam pulak,ada PESAT khas. PESAT kali nie berbeza dari sebelum nie. Sebelum nie aku hanya menjadi anak @ adik PESAT.Orang yang perlu dibimbing. Tapi kali nie aku diamanahkan untuk menjadi fasi PESAT.Orang yang membimbing...Beratnye tanggungjawab aku. 7 orang adik junior menjadi tanggungjawab dan amanah untuk aku. Kelmarin,hari Khamis,pendaftaran dibuka lagi. Aku hanya datang mengacau je macam biasa. Aik...Aku nampak 'bdk perasan cute' ade menyemak kat dalam dewan tue... Jumpa kawan la konon...hahahha...Aku duduk kat kakak.Ambil ipod dier...pasang kat telinga.. Halwa telinga.hehehe...Tetibe jek aku dengan suara orang panggel aku. Rupanya En. Hafiz...Ada En. Asri dan En. Nizam bersamanya.

" Hey Maisarah!pergi study tue...yang awak kacau orang buat apa? menyemak kat sini buat apa?pergi study... " En. Hafiz nada bergurau. dier memang macam tue.xboleh tengok aku senang.

" Xboleh...Tepu otak... " Jawab aku ringkas dengan riak muka acuh xacuh.huhuhu...

" Tepu otak?Awak nie kan Maisarah... Belajar ke x same jek...tepu otak juga jawapan. kalau 1 hari nanti tepu otak betul macam mana? " En. Hafiz membebel.hehehe...

" Ha...Kan lecturer dah marah..." Kakak sengih sendiri.

" Pela...Bukan nak doa yang baik untuk orang... " Aku sedikit terkejut.

Mereka memandang aku sambil dengan sengihan masing2. Aku bukan xnak study...tapi saja je lepas tension test pagi tue..hehehehe...Aku tahu En. Hafiz saje je main2... Insya Allah aku boleh... Final short sem 9 Ogos... mintak doa sa smua yek... Ya ALLAH, berikanlah kekuatan untuk aku lalui ranjau perjuanganku...

Hari Lahir Mujahid muda...

Hari nie Hari Ulangtahun Kelahiran Mujahid muda Arwah Abg Ammar yang ke-21...27 Julai...Mengingatkan aku pada Apis...Arwah Apis...Hanya doa yang mampu Sa hadiahkan...

" Ya ALLAH,Kau tempatkanlah Abg 'Ammar,Muhammad 'Ammar B. Zulkifli di tempat yang selayaknya... Seandainya masih ada salah yang tersisa, gantikanlah dengan amalan2 baiknya... Kau hadiahkanlah kebahagiaan untuknya di sana... Kau berikanlah ketenangan,ketabahan dan keberkatan kepada keluarganya... Segala kebaikan hanyalah dariMu... "

Abg 'Ammar baik...mesti ALLAH sayang dier...ALLAH xkan kecualikan dier. Moga ALLAH tempatkan Abg 'Ammar di syurga kelak... Moga Apis pun xterkecuali...Aku pun harap ALLAH sayang aku...

Apis dah pergi...

Innalillah...Al-Fatihah...Hajat doa untuk Apis...Apis dah kembali ke rahmatullah pukul 12.30 tengah hari tadi..Mohd Hafiz Haikal B. Mohammad...Hanya tinggal kenangan...Byk betul cubaan dalam hidup nie...Sebenarnye pagi tadi aku ada xpuas hati...Sedih.. Aku dicop xbertanggungjawab...Aku xsuka! Semua gara2 kertas final math yang dier soh kiteorg buat... Time masuk kelas,tetibe jek Cik Syikin bersuara keras...

"Maisarah! kenapa dengan kertas saya?" Aku tersentak..

Aku hairan..kenap dengan kertas?kertas ape?pelik aku...

"Nie..Kenapa kertas nie jadi macam nie?kotor...rosak..awak buat apa dengan kertas nie?" Kertas final 2 di angkat n ditunjuk ke arah aku.

Aku terdiam..xtahu nak kate apa..

"Kenapa?"Suara Cik Syikin makin keras.

"Saya xtahu,cik...Kertas final pun sy salin..sy xfotostat...koperasi tutup dan kedai kat asrama pun tutup.Yang lain pun salin je sebab xtahu nak fotostat kat mana..." Aku cube membela diri.

"Da tue macam mana boleh jadi macam nie?" kertas diangkat lagi.

"Saya xtahu..."ringkas jawapan aku.

"Apalah you nie...xbertanggungjawab langsung.Xamanah..."

Arghh!!!Pedihnye...Apa salah aku? Aku xtahu apa2 pun...Kenapa kawan2 lain boleh diam je.Xjelaskan.Padahal dierorg tahu apa yang jadi.Aku pun jadi hilang fokus..Nak belajar pun xde mood..Masa bincang soalan aku kena lagi..Kes soalan salah disalin.Yang lain salahkan aku sebab dierorg salin dari aku.Memang aku silap salin soalan.1 soalan aku silap salin.Tapi mestikah semua kesalahan tue letak pada aku?Xadil!Geram!Sakit hati! Cik Syikin pun tumpu pada aku. Memang nampak macam aku yang salah...Padahal bagi aku itu masalah kecil.Perlu ke diperbesar?Lepas kelas,semua kawan2 jmp Cik Syikin.Explain hal sebenar.Waktu tue aku langsung xhiraukan siapa2...Aku check hp aku sambil kemas buku.Ada missed calls dari Mak Cik Lien,mak sahabat aku,Apis.Aku pun call Mak cik Lien. Saja nak lari dari Kak Na yang cuba datang pujuk aku. Bila panggilan dijawab,kedengaran suara mak cik lain sangat.Macam bergetar. Hati aku rasa kurang senang.Aku cube bertanya. Rupanya Apis dah pergi..Pergi tinggalkan kiteorg...Tinggalkan aku...Tanpa aku sedar,air mata laju membasahi pipi aku...Suara pun xkeluar.macam tersekat kat kerongkong.Sekelip mata je ALLAH ambil dier.Aku rasa macam baru semalam ziarah dier kat ICU HBKT.Tapi hakikatnye itu sebulan yg lalu...Aku cuma terkilan dan terkejut...Aku xsempat jumpa dier..Aku banyak buat salah kat dier..

"Apis pergi dengan tenang..." terngiang kata2 mak cik tadi.

Alhamdulillah...Dier pergi dengan tenang.Aku redha dan aku pasrah dengan apa yang ALLAH bagi sekarang.Aku tahu inilah jalan yang terbaik.Aku pun xsanggup tengok dier menderita lama2Cukuplah setakat nie...Semoga ALLAH tempatkan Apis di tempat yang terpuji...Ameen... Tadi ayah call...Dier bgtahu Mak Cik Ani,mak sedara aku kematian anak dalam perut kelmari... Moga ALLAH bagi yang terbaik untuk mak cik...

~Xde Mood nak citer panjang2...Hajat doa utk Apis...

Ingatan Bersama...


~ Moga ALLAH meredhai kita...

Rindu Bah

Erm...Rindu Bah...Bila Bah nak balik? Dah lame Sa tunggu Bah...Bila kita boleh kumpul berlima lagi? Sebenarnye Sa geram sangat dengan Bah...Sa marah Bah... Semua sebab Bah nak pindah... Sebenarnye Sa xnak layan Bah... Xnak angkat call Bah...Xnak mesej Bah... Tapi Sa xsampai hati wat macam tue..Sa kesian kat Bah..Sa tahu,Bah bukan nak pindah sangat pun.. tapi terpaksa... Tiap kali Bah mesej atau call mesti Bah tanya Sa... Betul ke Sa nak Bah balik? Sa nak Bah balik bila? Ye..Bah.. Sa nak Bah balik... Sa nak Bah balik sekarang... Duk ngan Sa skrg... Tapi tiap kali Sa jawab maca tue Bah mestu jawab... "xleh...Bah xboleh balik skrg...Sa tunggulah Bah..nanti Bah balik..." Dah lama Sa tungu Bah...

Bah n Hasnul
Nak duk ngan Bah...Sa nak Bah dengan Sa lama2...memang Bah janji Bah xlupe Sa...Akan jumpa Sa lagi...Tapi Sa nak Bah duk ngan Sa juga...Kalau dengan berubah Sa dapat duk ngan Bah...Bah xjadi pindah,Sa akan berubah...Sa xdegil dah,Bah...Sa makan ubat..Sa urus diri Sa sendiri...Xsusahkan Bah dah...Sa jadi org besar...Sa jadi matang.. Semua kerja Sa buat sendiri...Xjadi macam sebelum nie dah...Bah,janganlah tinggal sa kat sini...Sa xnak kurang sorang pu... Sa nak Bah...nak Bhah...nak Hasnul...nak Ana...Sa nak semua... Ya ALLAH,kau tunjukkanlah jalan yang terbaik untuk kami.

(^_^) : Kalau Bah ada baca apa yg Sa tulis nie,Bah fikir2 la balik semua tue...Sa syg Bah!

Seuntai Kata...

Alhamdulillah aku dpt lalui hari nie dgn tenang...Test aku Alhamdulillah...Lps test aku masuk dewan utama utk tgk 'adik2 baru'. Dalam pukul 11.30 pagi,aku,Ana n Bhah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 1 bersama Cik Atiqah,Cik Izzati,Kak Faizah,En. Irwan,Abg Wandy n Abg Zul Ikram untuk Program Kecemerlangan seperti sebelum nie. Tapi kali nie untuk Form 2...minggu lepas form 1.Suasana sedikit berbeza dari minggu lepas..Form 2 nie lebih aktif dan lebih sosial drp Form 1...Seronok...Lps program,makan free lagi...heheheh...malam,lepas isyak,ada meeting Kelab Penerbitan Kreatif plak...Busy btol Maisarah Ghazali nie...Final Short Sem da dekat...Awal bulan Ogos...Semoga Maisarah Ghazali berjaya...Ya ALLAH, Sa nak berjaya...Sa tahu ALLAH xkan bagi kejayaan kat Sa kalau Sa x usaha...Sa janji sa usaha...ALLAH kurniakanlah utk sa kemudahan dlm segalanya...seiring dgn nama sa,MAISARAH...Terima kasih,Ya ALLAH!

Aku nak share...

Aku pun xtau nak cakap pasal apa...Nak merapu pun xboleh...Sebab xsihat lagi..Dah lama sakit nie...Moga ALLAH beri kesembuhan pada aku...Kat sini aku nak share sikit pasal hari nie... Hari nie lecturer Math aku,Cik Nurul Asyikin(Cik Syikin) mengamuk dalam kelas.Satu yang amat memeranjatkan aku. Sebenarnye kes student xsiap tutorial yang diberi.Dan aku adalah salah satu daripada insan2 tue...Tapi jujur aku katakan yang aku bukan sengaja xsiapkan...Aku xmampu. Badan aku lemah... Asalnye pagi tue kelas berjalan macam biasa.. lepas rehat tue Cik Syikin nak bincang tutorial.dier tulis jawapan kat depan. Tibe masa tutorial untuk tajuk kedua...Jawapan diberi lagi.Waktu tue aku cuba untuk selesaikan sendiri tutorial kedua tanpa tengok jawapan depan. Cik Syikin ke belakangan tengok tutorial salah seorang kakak senior...Xsiap...Cik Syikin ke depan dengan riak muka marah. Dier tanya sahabat aku Rusydan.Rusydan pun xsiap. Dier tanya lagi siapa yang xsiap suruh mengaku.Tapi aku xdengar sangat apa yang ditanya.Xde orang angkat tangan.Dier tanya lagi dengan nada yang kuat dan kasar.Aku terus angkat tangan sebab baru tahu apa yang di tanya. " Mai xsiap, Mai? " tiba2 suaranya bernada lembut. aku menggeleng.Waktu tue xtimbul pun rasa marah pada insan yang panggil aku ' Mai ' itu.Walaupun sememangnye aku xsuka dengan panggilan tue. Dier bertanya pada yang lain.Masih ada yang xsiap rupanya.CikSyikin marah lagi.Tanpa apa2 pesan,dier tinggalkan kiteorg macam tue je.Tetibe je aku rasa diri aku bersalah sangat. Mesti Cik Syikin terasa...Mesti Cik Syikin xsuka...kalau aku pun,mungkin tindakan tue yang aku ambil... Aku nanges sendiri. Pada masa tue,ramai yang dah keluar tinggalkan kelas.Balik...xguna!Geram aku...langsung xrasa bersalah... Setengah jam kemudian,aku beranikan diri untuk jumpa Cik Syikin...Sampai depan meja Cik Syikin,aku xsangka aku disambut baik.Aku minta maaf dan menjelaskan hal sebenar. Alhamdulillah...Cik Syikin mengerti.Sebenarnye dier dah lama tahu yang aku nie sakit... cuma xtahu aku sakit apa..Cik Syikin suruh aku beritahu.Aku terpaksa juga beritahu...Dier lecturer aku dan dier ada hak untuk tahu...Selepas tue,Cik Syikin nasihatkan aku agar tak menjadi seperti abg2 dan kakak2 senior yang masih xsedar...byk kali ulang...Aku terima semua tue...Sekarang aku harap sangat aku dapat buat yang terbaik...Ya ALLAH,kau kurniakanlah kejayaan dalam hidupku...hilangkanlah rasa malas,rasa kecewa,dan segala rasa yang mampu membawa aku kecundang.Maafkan atas silap laku aku...Aku insaf lemah...Kurniakanlah kesihatan yang baik untuk aku...bg terus menjalani hari2 yang mendatang...Sesungguhya aku memohon..

~ Esok aku nak amik kuiz Math...Lusa lak test 2 Math...Doakan aku...

Tanggungjawab...

Hari yang dilalui makin berat kurasa...aku makin rasa tanggungjawab aku bertambah berat. Tapi aku tahu semua tue mmg yang patut aku lalui...Kelmarin,hari Khamis,aku jadi fasi lagi... Bersama Ana,Bhah,Mukram,Hariz,Abg Taqi,Cik Izzati,Cik Atiqah,En. Irwan dan En. Muaz...untuk Program Kecemerlangan Pelajar kat Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 1 kat Jalan Telipot,Kota Bharu...Macam2 aktiviti yang dibuat...Kat situ aku merasakan lagi betapa pentingnya peranan sebagai seorang fasilitator...



Memang besar peranan tue...Aku pon teringat kat program BI untuk pelajar baru UTM.Aku juga yang jadi fasi...erm..Banyak pengalaman yang aku timba...kat situ aku dapat rasakan macam mana penat seorang guru nak mengajar...Program tue nampak enjoy sebab belajar dengan happy...Dengan macam2 aktiviti yang menarik...Erm...Isnin nie plak program tue...Erm...ptg ttadi borak(YM) ngan seorang abg yg aku panggel Bro syahman... Banyak pesanan yang diberikan pada aku...aku sebenarnye xleh terima apa yg dier cakap... Tapi aku tahu semua teguran dier tue memang betul...


Terima kasih,bro! Sa ingat semua tue...Doakan Sa...Esok cuti lagi...lusa belajar..kelas lagi... Panjang lagi perjuangan aku...Aku xleh mengalah...Aku kena teruskan...hari Isnin Hari keluarga KOMESNET...xleh balik...apa pun,aku doakan semua berjalan lancar...
~ Xlarat nak celoteh banyak2...Demam+sakit tekak...hahaha...

Bila ku pergi nanti...

Aku baru saje lepas melawat blog seorg abg yg aku kenali sebagai Brohamzah...Membaca 1 post yg diberikan oleh Abg Ab...' Bingkisan Mereka '...tajuk post tue...Mengingatkan aku kembali pada Abg Ammar...Dan ingatkan aku tentang kematian yg bakal datang...Aku pun xtahu kenapa tetibe je aku terfikirkan semua nie...Mungkin kematian yang bakal tiba tue dah dekat...hehehe... Oich...Ramai dah org yg aku syg...yg dekat dgn aku...yg aku kenal dah pergi ke alam sana...kejap lagi aku lak...


Arwah ayah long, tukki, Ummi Halimaton, Abg Ammar, Kak Yana, Kak Sarah, Amin, Ain, Afiq, Fikri, Adam...dan ramai lagi...Moga ALLAH xbiarkan aku pergi macam tue je...Harap ada jua bekalan yg dapat aku bawa...Aku xnak pergi dengan sia2...

" Ya ALLAH.. Tatkala bahang mahsyarMu menjilat tubuh... Izinkan kami bersama2 berteduh... Tatkala mizanMu teliti mengira... Beratkan neracanya atas setiap jasa... Naungi kami di sana... Berkat kasih keranaMu semata... Andai kulayak ke syurga... Kupinta mereka bersama... "
AMIN YA ALLAH...

Mari berfikir...

Mana atas dan mana bawah???


~ Hahahaha...aku pun xtau...huhuhu...Lu pikir la snirik!!!

Aku kali ini...

Huhuhu...Semalam waktu pergi KB Mall nak ambil laptop Bhah,aku sempat masuk SMO... Hehehe..Pe lagi...Beli Novel lagi...hahahaha... Aku beli 'Bidadari-bidadari Syurga' karya Tere-Liye... Best! citer pasal pengorbanan seorg kakak...


Tambah koleksi lagi...hahhahaa...Maisarah Ghazali nie memang...Bagus betul...Buku pelajaran xnak pula beli...hehhehee..bagus kan?hehehe..xpe..Asalkan otak aku berjalan... bergerak... hahaha...Pagi tadi aku jadi fasi untuk Program BI...Aku,Bhah n Ana jadi fasi sekali dengan Cik Sha,Cik Atiqah,Cik Izzati dan Encik Irwan...Seronok tgk...hahhaa...erm...Aku asyik perhati Luqman jek..Waktu main2 nampak dier seronok...Membe2 dier pon baik jek layan...Baru aku tau...dier xleh bertutur mcm org lain...Boleh tp lmbatla...so,dier lebih mudah berkomunikasi dengan menulis...Alhamdulillah...sekurang2nye dier xrasa tersisih..semoga ALLAH sentiasa memberi keberkatan keatas dier..Erm..semalam aku sakit hati sangat...Marah pun ade...Semalam aku dpt rakan sebilik yg baru...mcm2 la jadi..xperlu diceritakan...hehhee...Apa2 pun doakan aku yg terbaik...

MASIR '09...

Pintu masuk KTD...


Kolam ikan yg selalu menjadi tempat
aku merendam tangan...

Aksi fasi2 yg berkaliber...


Fasi yg kepenatan...
Banyak pengorbanan yg dicurahkan
hahahaha...


Barisan kakak2 fasi yg mantap...


Abg2 fasi yg bagus2...

Adik2 siswi...


Timbalan Penolong Pengarah II MASIR
Kak Asma' Syakirah...
Adik2 siswa...

Waktu pemilihan Penghuluwati...

Sessi Ta'aruf...


Bendera kecil hasil kerja kami...

Sedang bertugas sempat lagi bergambar...
Ana,Kak Ila,Intan,Te'ah,Fanny dan Ika...
Di ruangan bilik kanak2...
Didi,Kak Nia,Cassie dan Dona...

~ gambar byk lagi..tp lain kalila...mls nak upload...hehehehe...

TOT MASIR

Indah ciptaan ALLAH...


Kumpulan Hasnul n Ana...


Kumpulan Bhah...


Membe2 non-muslim bersama Kak Asma'
Dari kiri, Dona,Didi,Ika,Stacy,
Kak Asma',Fanny dan Cassie...


Anak2 dara masa kini...huhu...kakak2 yg
slalu jd mangsa kitaorg...

Duk ngan kakak...muka letih....

Huish...anak sape nie???wat bendera kecik...
cam sukaneka lak...



Kami berempat...
(Bah xde...)

Waktu LDK...hehehe...


Bersama sahabat2 non-muslim...

Berakhir sudah MASIR...

Berakhir sudah MASIR '09...Banyak yg aku dapat dari program MASIR nie...Banyak sgt...Walau pun penat,letih,xlarat...tapi sume 2 tetap manis...Kiteorg,fasilitator MASIR sempat berkumpul untuk sesi post moterm...Banyak yg dikongsikan...Dan byk harapan yg luahkan...Pada masa itu juga kami diberitahu oleh Abg Taqi yg dier ada masalah tulang belakang dan diberi masa selama 2 bulan dengan makan ubat dan akan dijalankan operation...Moga ALLAH melindungi dan memberi kesembuhan pada Abg Taqi...Pada Abg2,kakak2 atau sahabat2 yg mengenali Abg Taqi,terutama dari warga MATRI dan KTD...doakanlah dier... Waktu sesi bersama hampir berakhir,sahabat aku,Rusydan atau lebih selesa aku panggil Dan bangun ke hadapan. Ada sesuatu yg ingin diberitahu. Riak mukanya lain...Rupanya2 dier ingin minta doa dari kami agar mendoakan abg dier yg baru sahaja jatuh dari tingkat 2 asrama tempat abg dier belajar... Ya ALLAH... Berilah kesembuhan dan perlindungan juga buat abg Dan...Korang pun same ek... Kesempatan nie aku nak kongsikan juga tentang seorang pelajar yg istimewa di KTD. Namanya Luqman... Seorang pelajar yg kurang upaya atau lebih dikenali dengan panggilan OKU... Pertama kali aku lihat dier di hari pertama pendaftaran,hati aku dah tersentuh dan merasakan begitu bertuahnya dier dan begitu bertuahnya aku. dier amat bertuah sebab dapat belajar walaupun keadaannya tidak seperti yg lain. Dengan Badan yg tidak bermaya,hanya bergerak menggunakan kerusi roda... Sukar untuk aku ceritakan fizikalnya di sini...dan bertuahnya aku sebab dikurniakan fizikal yg sempurna...Terima kasih,ALLAH...tapi apa yg aku nak kongsikan,dier seorang yg istimewa...Di hari pertama dan kedua,aku xnampak pun Luqman dikelilingi oleh kawan2...aku xnampak keprihatinan kawan2 baru Luqman... dan kalau aku yg jadi Luqman,aku dapat rasakan apa yg dier rasa...Tersisih...Sedih... Di hari ketiga,hari penutup MASIR,aku nampak Luqman makan sorang2...xede kawan yg teman...xde kawan yg nak tolong suapkan...xde kawan yg datang bersembang...Hati aku pilu lihat keadaan tu...Kalau ikutkan hati aku,memang aku nak pergi tolong dier...nak suapkan dier...nak teman dier...nak sembang dgn dier...xnak bagi dier sunyi...xnak bagi dier rasa tersisih...tapi wajarkah aku lakukan semua tu sedangkan masih ada kaun adam di situ yg boleh datang utuk membantu? Aku terus hilangkan pandangan aku daripada lihat situasi tu...Jujur aku katakan,aku memang xboleh lihat keadaan macam tue... Petang tue aku dapat tau dari sahabat aku Bhah dan Hasnul yg Luqman ditinggalkan seorg diri di medan sedangkan kawan2 yg lain dah berada dalam dewan utama...pedihnye hati aku...geram pun ada...sanggup dierorg tinggalkan kawan macam tue je. Apa salah dier org nak sisihkan?Kenapa mesti dier? Mana tanggungjawab dan kecaknaan dierorg sebagai seorg kawan?kalau xnak jadi kawan pun,mana tanggungjawab dierorg sebagai seorg muslim? Mungkin dierorg malu...tapi wajarkah? Bhah dan Hasnul cerita,Pelajar lelaki 'dicuci' oleh Kak Habibah dan Kak Ema... Alhamdulillah dierorg tersentuh dan menjalankan tanggungjawab yg sepatutnye...waktu tu barulah terukir senyuman di wajah Luqman... mesti dier gembira...dier dah dapat kawan...dier dah xsunyi... Ya ALLAH, kau kurniakanlah kebahagiaan dalam kehidupan insan yg bernama Luqman ini...Erm...Teringat kat Apis...macam mana Apis sekarang yek...dah lame xtanya mak cik... Ya ALLAH janganlah kau beri penderitaan kepada Apis dan keluarganya...Dier sahabat aku...Bagilah jalan yg terbaik...Aku redha segalanya...

Kenangan TOT dan MASIR

TOT dah bebrapa hari berlalu...(Training Of Trainers) untuk MASIR.Bermula Khamis petang di pantai (area Bachok) dan Pantai Tanjung Chat pada Jumaat petang hingga hari nie...Pantai Tanjung Chat?Hehehehe..Asrama Tanjung Chat la...huhuhu...Kenapa aku panggil pantai?...kesnye kitaorg tertipu...xde salah sape2 pon.Kiteorg xtahu yang TOT kat asrama juga sebab dalam surat suruh sedia pakaian utk 3 hari...ingat 3 hari kat pantai..hehehehe...Erm...Sepanjang TOT,aku dapat banyak pengalaman...Memang banyak dan bermakna...Aku belajar ciri2 seorang fasilitator...peranan fasilitator...semua tu bukan lah seperti yang aku fikirkan sebelum nie....jauh berbeza.dan TOT nie membuka minda aku dengan lebih luas...Walaupun banyak kali di marah...di maki...di hamun...Tapi semua tu tetap manis.memang itu yang patut di lalui oleh seorang fasilitator...Tahniah buat Maisarah Ghazali...hehehe...Em...kenangan yang begitu bermakna adalah saat aku LEMAS...Lemas?iye...aku lemas...Cakap Maisarah Ghazali nie pandai berenang tapi kenapa boleh lemas?kan??? ha... nie nak cerita nie...Chalet tempat kitaorg buat TOT ada sediakan kayak untuk para pengunjung...Aku lah org yang paling gembira sebab kayak lah aktiviti yang aku paling suka... Last time aku berkayak bulan Februari 2008...Aku pun gunalah kepakaran yang ada...ramai jugak orang yang aku bawa berkayak...Seronok.Tibe lah masa aku bawa kakak berkayak.dan Nabihah pula menyemak kat bontot kayak tu...kitaorg sengaja pergi ke tempat air dalam.Laut kan...Tetibe kakak nak tukar dgn Bhah...Bhah xnak.Kakak pun biar lah.kebetulan waktu tu air banyak dalam kayak...Bhah rasa nak bangun...Aku rasa sesuatu yg tidak menyenangkan...tanpa dijangka...ktaorg bertiga jatuh ke dalam laut sebab kayak terbalik.Kiteorg terkapai2...Yg amat menyedihkan aku adalah mangsa yg paling kesian...Dahla jatuh laut,kepala terhantuk kat kayak, tenggelam pula bawah kayak yg terbalik tue...Dan ALLAH uji pulak waktu aku lemas tu,kaki kejang...So,xleh berenang...begitu menyedihkan...Alhamdulillah ALLAH hantar Stacy datang selamatkan dengan kayak...beberapa saat kemudian,Cassie n Fanny datang...itulah kenangan yg paling manis sepanjang TOT.Tapi aku ada satu masalah jiwa...xmudah serik atau erti kata lain,xpenah nak serik...Nie adalah kali ke-4 aku lemas sepanjang aku idup nie...kali terakhir sebelum nie ialah waktu form 3.Lemas dgn Bhah gak...Kat sekayu.Kedua2 peristiwa nie hampir meragut nyawa aku...Memang takut...Tapi tu lah pengalaman.TOT nie aku berkumpulan dengan shbt2 aku yg non muslim... dalam byk2 kumpulan,hanya aku seorg yg berkumpulan dgn non-muslim dan dlm kumpulan tu aku seorg saja muslim...waktu tu la aku ambil kesempatan untuk memahami dierorg..Dierorg pun aku rasa sama...Memang dierorg baik.Baik sgt..Jaga aku betul2...Selalu utamakan aku..Dan kdg2 aku xrasa segan atau takut utk bincang tentang agama...aku lah biasanye mula...aku berminat utk tahu...Walaupun dierorg berenam dan aku seorg,aku xrasa janggal langsung malah rasa lebih rapat. Macam sekarang....Kesannye sampai skrg...Untuk MASIR aku menjawat jawatan AJK Pendaftaran dan AJK Disiplin n Kerohanian... Bukan senang semua tue...Petang esok Majlis Penutup Masir...Banyak aku timba pengalaman untuk MASIR nie...Alhamdulillah untuk semua itu...

~ Gambar aku akan upload tp nantila...malas lg...lambat.
 

SALING BERPESAN

EMPUNYA BLOG

EMPUNYA BLOG

UKHUWAH KERANA-NYA..

UKHUWAH KERANA-NYA..

Adward dari Pereka cerita

Followers

KOMUNITI TEMAN INTEAM

FAMILI UNIC

NASYID FM

HALUAN SISWA