Earth Hour...

Malam nie semua pakat2 tutup lampu bg menyokong Kempen Earth Hour...tutup lampu selam 1 jam.Dari pukul 8.30 malam hingga 9.30 malam...Aku dengan bangganya menyahut panggilan kempen tu...Hostel aku pon macam tu...Semua pakat tutup lampu...gelap gelita...seronok...makan dlm gelap...borak dalam gelap...macam2 dalam gelap...yg lain ckp,dpt gak rasa macam mana hidup xde elektrik...tp aku xmacam dierorg..huhu...sbb aku pasang laptop guna wayar(elektrik)...org lain pakai bateri...tp yg lain xsedar...xtahu..siapa suruh xtutup suis elektrik...hehehe...aku pun apa lg...manfaatkan je.kan bagus kalau 1 negara tutup lampu.maksud aku dgn kerjasama TNB,padam 1 Malaysia...baru ada syu'ur...hehehe..xdela aku curi2 guna elektrik.lg pun motif @ objektif kempen nie kan nak jimatkan tenaga elektrik...So,kiter sebagai pengguna kena la bersyukur dgn apa yg ada.jgn membazir...lebih2 lg Maisarah Ghazali...huhuhu... Pape pon seronok tambah kena usik dek Bah...(suruh teman pergi tandas,dier usik lak)...Mg Earth Hour tahun depan dapat sambutan yg menggalakan...Mg rakyat Malaysia cepat sedar....

Aqiqah Adik Kyra

Adik Kyra n Kak Jue
Hari nie Tukki n Tuk Nik adakan kenduri sempena aqiqah adik sepupu kesayangan aku,Adik Kyra atau nama sebenarnya Khaira Deeni... hehehe...mesti meriah...Beberapa hari lps, Kak Ma(Maryam Jameelah),kakak sepupu aku,de bgtau Tuk Nik suruh balik sambut aqiqah tu.Tp apakan daya...Aku n Kak Ma xboleh balik sebab byk kerja xsettle...Tadi pula ayah call bgtau pasal nie...aku hany mampu kirimkan salam sje...Ayah ckp emak dtg Kelantan.Ada program.Dtg dgn Mak cik Naziah...tp xpasti dtg jumpa aku ke x...Kalau ditakdirkan,boleh la jumpa...Xpe...Smg ALLAH memberkati majlis aqiqah Adik Kyra...n smg dier jd insan berguna pd semua...

Surat cinta buat seorg Hawa...

Cemburu kulihat Sang Pungguk memadu rindu dgn Sang Bulan.Cemburu kulihat Sang Helang terbang berdua2an.Cemburu jua aku pd Sang Si Belangkas yg hidup berkasih-sayang.Tapi aku,terus kepiluan.Hawa yg diciptakan utk kaumku bkn lg Hawa yg dulu.

Kuterbang bebas dlm duniaku.Ibarat Sang Helang yg gagah melebar sayap di ufuk timur,berani... Kuibaratkan kau Hawa umpama sayap kiriku ini.Lantaran tingi nilaimu di hati lelaki. Kuterbang setinggi2nya meredah awan tanpa ada tembok yg membataskan,tanpa ada dinding yg menghalang.Tatkala sesekali,bayu kencang menerjah,kuterbang rendah.

Hawa...
Bukan kutewas dgn bayu nan kencang.Barpun aku umpama helang yg gagah perkasa dan raja udara yg unggul di awanan.Namun andainya sebelah sayapku kuat tapi sebelah lagi tergeliat...kutidak mampu menongkah ribut yg menggila mengikut haluanku...Berat utkku menghadapinya dgn sayap kanan cuma.Kau tahu Hawa aku akan derita...

Hawa...
Kuteruskan jua perjalanan dgn ketabahan.Ku bawamu bersama dlm kepayahan.Kau kumarahi krn egoku.Kau leteri semahumu.Tanpa kau dgri kalamku.Andainya hilang ego lelaki,maka musnahlah dunia tanpa kepimpianan.Kerana ego mencipta karisma dan kepimpinan.

Namun tatkala egoku menjd egoisme,maka di situ aku perlukan teguran.Terbang di langit tanpa batasan,sering kuterbabas,hilang arah dan panduan.Kuharapkan kritikan serta pesanan berpanjangan,agar kutetap terbang di awanan,menjadi jaguh helang terbilang.Tapi tafakurku sejenak di pohonan...


Kenapa begini?



Kenapa tidak begini?
Hawa...
Kau diciptakan indah,bkn drp kepala utk disanjung dan dipuja,bkn drp kaki utk dipijak dan dijadikan hamba sahaja,tapi drp rusukku,dekat dgn dadaku utk dilindungi,dekat pula dgn hati utk disayangi dan dicintai.
Hawa...
Dulu,kuperlukan mu sebagai teman berbudi.Menemani tugas beratku sebagai khalifah di bumi.Kaulah cerminku yg sentiasa memuhasabah diri.Tapi kini,keindahanmu yg sering kupuja,kau salah erti...Kau tampil enghiburkan dunia dgn susuk tubuh yg mengiurkan.
Kaumku kekaburan.Matanya bertelanjang.Hatinya lemas ditelan keasyikan.Ah,mmg kaumku suka mengambil kesempatan! Tapi,knp kau jual dirimu bak brg pameran? Di mana hilang malumu yg menjd hias pakaianmu?
Tidakkah kau tahu,tubuh montokmu jd hidangan enak buat mata,tetapi racun pd jiwa.Aku bisa terhumban ke neraka krnnya.Kau gunakan keistimewaanmu utk mengoda.Air matamu utk menipu daya dan panahan matamu utk melemahkan iman.
Oh,Hawa...
Aku rindukan Hawa yg dulu
Malu,tejaga,terpelihara...
Hawa...
Kutahu kau ibarat rusuk nan rapuh dan bengkok,perlu hati2 utkku luruskan.Lantaran itu,kudtg bkn utk menunjuk cengkaman kuku tajam di kaki...bkn juga mengugut dgn paruh berbisa..Tapi supaya direnung bersama.Bahawa antara kita perlu sentiasa perbaiki diri.
Dgrlah bisikan kasihku,sesungguhnya aku rindukan Hawa yg dulu- sesuci maryam,seteguh Asiah,setulus Khadijah,setabah Fatimah...
Hawa...
Namamu indah,biarpun di mana, di segenap jiwa
Kaulah ibu,terukir kasih di paparan dada
Kaulah kekasih,dirindui saban ketika
Kaulah puteri,pengubat duka,penyejuk mata
Kaulah adik,pemberi semangat paling berguna
Kaulah mukminah,terukir indah di setiap dada
Ketahuilah Hawa,
Kau kupuja...
Krn dr rahimmu melahirkan kaumku yg berhati waja
Krn ayunan lembut tgnmu membesarkanku dgn terjaga
Krn kewanitaanmu teman hidup tempat cintaku berbicara
Krn kaulah ladang tanaman,taman nafsuku yg bergelora
Kerana kau adalah hiasan,paling indah dr dunia seisinya
Maka, kudtg pdmu Hawa..
Membawa ubatdgn penuh cinta
Ubatilah dirimu...
Agar kudpt terbang menguasai angkasadan alam
Dgn kedua2 sayapku yg kuat dan mantap
Agar bkn sahaja kudpt menongkah angin nan kencang
Bahkan sayapku kibar penuh bangga
Mencipta angin...
-ADAM-
(^_^) : Mintak izin Kak Ha...~Motivasi Diri~

Happynye hari nie!


Hari nie aku seronok sgt...Knp?hehehe...sahabat aku,Nusaibah Zahidah bt. Z.Arifudin xjadi pindah!happy nye aku...nie bermakna kteorg xberpisah...Asalnye dari minggu lps lg Bah bgtau dia nak pindah.Ibu dia suruh atas sebab2 tertentu...Tp atas kerjasama pihak tertentu,Bah xjadi pindah...Maisarah Ghazali kembali ceria setelah beberapa hari asyik nangis sorg terkenangkan nasib bila ketiadaan Bah...huhu... malu la pula bocor rahsia...ye la...kalau ada dia,hidup aku nie terurus sikit...kira boleh jd kakak aku la...huhu(walaupun hakikatnya aku lahir dulu...) tapi yg xbestnye asyik kena sengkeh la... So,bila duk dgn Bah kdg2 kena jada adab n kesopanan..hehehe...n satu lg xbest bila Bah,Hasnul,Bhah n Ana bersatu kenakan aku...kesian aku...jd mangsa buli...tapi macam biasa la..Maisarah Ghazali kan cekal n tabah orgnye...hahaha...so,sabar je la...Tp aku xkisah semua tu asalkan kiteorg berlima xberpisah...Doakan Ukhuwah kami kekal hingga ke akhir hayat... Selain tu...tau x knp Maisarah Ghazali happy?sebab...esok dah kemungkinan dapat cek Mara...Masalah btol Maisarah nie... Minta2la aku xboros bila dah dapat Mara nie...Insya Allah ayah akan pegang duit tu...aku kan boros...xpe...aku sanggup...asalkan baik utk aku...Smg aku sentiasa lalui hari2 dgn penuh keceriaan...n diredhai ALLAH...

Kita bertanya...Al-Quran menjawab...

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."-Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB:

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya, "-Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB:

"Jgnlah kamu bersikap lemah. dan jgnlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."-Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB:

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."-Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min,diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ?"-Surah At-Taubat ayat 111


KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB:

"Cukuplah Allah bagiku,tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "-Surah At-Taubat ayat 129

Jgn jadi budak nakal!



Hehehe...saje je buka topik nie...xde keje..xtahu nak tulis apa tp nak tulis juga...ari nie Maisarah Ghazali nie laen mcm sket...happy terlebih...hyperactive semacam je... hehe...nakal jek ari nie..xtau nape...Td ikut kakak(mashittah nordin) dgn Bhah n Bah pergi jalan2..shopping. mula2 pergi Tesco(boikot3...hehe..) pergi makan je dekat Big apple donuts...seronok..best... mmg la best sebab semua kakak belanja...makanan yg paling best kan makanan free...huhu...xmalu btol Maisarah nie...lepas tu pergi KB Mall teman kakak beli suit...cantik..lawa...Kat Tesco td...erm...yummy...best...makan sampai mengantuk...baru makan 2 jenis donut tu....fulamak aii...abis comot2... Tp Maisarah Ghazali xdpt habiskan yg ketiga...kenyang.hehe..Kat KB Mall,Maisarah Ghazali start buat perangai...hehehe...mcm2 hal...Alhamdulillah xde siapa yg marah...semua memahami tp kena sengkeh tu ada la...melampau sgt kot Maisarah Ghazali nie...mmg patut kena sengkeh pon...sambil jln tgk baju, tiba2 je tangan Maisarah Ghazali nie gatal pegang baju yg ada kat situ...motifnye...nak bg coklat donut yg masih terlekat kat jari jemari tu hilang..huhu...jgn tiru..xbaik...teman beli kasut pula... oleh kerana kebosanan menguasai jiwa,main la dgn kasut2 yg ada kat situ...tgk byk kasut tumit tinggi...huh..seram..takut nak pakai...xboleh bayang kalo Maisarah Ghazali yg pakai...mesti jatuh..malu2...kat kedai pakaian lain pula,teman Bhah masuk bilik persalinan.masuk berdua...sje...kali kedua masuk,Maisarah Ghazali telah merosakkan pintu bilik tu...arghh..takut..tp buat2 xtahu...Bhah hanya mampu gelak je...hehe..apa nak buat...takdir...singgah kat tempat jual perfume pula...Bhah,Bah n Kakak asyik bau minyak wangi sambil dilayan pekerja kat situ..Maisarah Ghazali pon tgk2 je...Sambil tu tgn nie menggatal main set perfume yg dah dipamerkan...(dlm plastik)Opss...koyak plastik..alamak...kalau org tu tahu xtahula kate apa...Dierorg masih asyik ngan wangian...sdg dierorg asyik,Maisarah Ghazali nie pon ambil salah satu perfume secara senyap n sembur kat tgn...just nak bg wangi je...pekerja tu xsedar..xpe.halal...sebab perfume tu mmg utk dicuba...huhuhu...dierorg xtahu xpe...Tanpa disedari,Bah tahu.Ape lg...dierorg pon tahu...hehehe...kesian Maisarah nie kena sengkeh lg... jam pukul 5 kiteorg nak keluar(nak balik dah la..)Dierorg semua jln maju ke depan...tgh sibuk nak kejar dierorg,Maisarah Ghazali terpijak kaki org!!!Apala nasib...org tu tgk je...tanpa maaf,Maisarah larikan diri...Bgtau Bhah...Bhah gelak lg...Apala Maisarah nie..cuai...dierorg cop Maisarah nie xmatang...pelik...tp Maisarah nie tabah menghadapinye..hehe..sendiri cari pasal...tp mg seronok...enjoy...tp jgn jd mcm Maisarah Ghazali tau...suka buat pelik2...hehehe...esok ada gotong-royong kat kolej...bersih kolej sempena hari siswa...lusa balik trg...bkn balik umah tp pergi kenduri kat umah Abg Kemi(En. Ruqaimi Rabbani)...majlis kahwin dier n Kak Zah(Mumtazah)hehe..best...pergi dgn bas...Harap2 Maisarah Ghazali xbuat pasal dah...Jgn jd bdk nakal!hehehe..nasihat dr pihak penaja...Mg ALLAH merahmati n meredhai Maisarah Ghazali...

Hari Sukan SMAKL ' 09


Mujahid muda...


Merah mubarak semangat waja...

Pertandingan bola jaring...



Sepak takraw...



Rumah merah...



Rumah biru...



Rumah kuning...



Rumah hijau...



Dik Teha bersama adik2 put3...



Hari pertama sukan...
Nie gambar waktu aku cuti baru2 nie..kebetulan dierorg wat hari sukan n hari tu gak result SPM 2008 keluar...Juara Hari sukan 2009 di menangi oleh Rumah KUNING...

Nafas Baru...

Nie aku kongsikan email sahabatku syamila yg kini duk belajar kat Mesir(medic)...semalam email nie aku dpt email yg sme dr abgku yg tercinta,Ahmad Mus'ab...xsempat nak post semalam...mari kita hayati...Mg ia dpt memberi nafas baru kpd kita...
AYUH SYABAB-SYABAB SEKALIAN, MARI KITA GEGARKAN BUMI INI DENGAN DAKWAH !!!
KITA SEMUA DIPERLUKAN OLEH ISLAM
AYUH SYABAB, MAJULAH KE HADAPAN !!!
SAHUTLAH LAUNGAN JIHAD INI !!!
SERAHLAH SELURUH HATIMU KEPADA TARBIYYAH ISLAMIYAH INI WAHAI SYABAB-SYABAB SEKALIAN !!!
AYUH PERKEMASKAN SYAKHSIAH ISLAMIYYAHMU YAA SYABAB !!!
PERTAMA DENGAN ALLAH SWT
SETERUSNYA.. .
DENGAN DIRIMU MULIAKANLAH
DENGAN UMMI DAN ABI BERBUAT BAIKLAH DAN JADI PENYEJUK HATI
DENGAN ADIK-BERADIKMU SAYANGILAH DAN BIMBINGI MEREKA
DENGAN KERABATMU KASIHI DAN PIMPINLAH MEREKA
DENGAN MURABBI DAN GURUMU MANISKAN MUKA,PERMUDAHKANLAH , TAATI DAN IKUTILAH SERTA SAYANGILAH MEREKA
DENGAN SAHABAT-SAHABATMU, SAYAGILAH,BERLAPANG LAH DAN DAHULUKANLAH MEREKA
DENGAN PELAJARANMU MAKA KUASAILAH IA DAN RAJINLAH SENTIASA TANPA HENTI KERANA INI TUNTUTAN ISLAM.
INILAH LAUNGAN JIHAD WAHAI SYABAB-SYABAB SEKALIAN
SAUDARA/RILAH DUTA-DUTA ISLAM
DAKWAH INILAH SERUAN KITA !!!
DAKWAH INILAH NAFAS KITA !!!
DAKWAH INILAH GERAK-GERI KITA !!!
DAKWAH INILAH HIDUP KITA !!!
SAUDARA/RILAH ROH YANG BARU DI DALAM JASAD UMMAH INI
AYUH KITA MARA KE HADAPAN WAHAI SYABAB-SYABAB SEKALIAN !!!
"Ya ALLAH...kuatkan aku di jalan dakwahMu..."

Allahu Rabbi Inteam



Kat cni aku nak tolong promosikan album terbaru Inteam..First time Inteam buat album yang covernya berbentuk ‘digipack’ ala pack DVD. Nice cover.

Track 1 – Allahu Rabbi. Track pembukaan yang dikatakan sungguh berbau Hindustan!! Lagu Allahu Rabbi memulakan track album ini dengan penuh yakin. Lagu ini mengingatkan kita pada lagu daripada filem2 seperti Dil Se dan Taal. Dengan melodi chorus yang cathchy dan mampu menjadi anthem baru Inteam. Akhi Amin, Suhaimi dan Syam yang menggalas tugas menyanyi dalam bahasa Hindi pun dengar lancar, tanpa intonation yang artifical. Waa, kalo dibikin VC utk clip ni, elok diundang sekali geng2 India Muslim @ mamak utk memeriahkan. Sebuah lagu yang hype dan best!
Track 2 – Hamzah Asadullah. For the first time, mereka cuba membikin sebuah lagu epik. Hmm, cubaan pertama Inteam kali ini nampak hasil yang boleh dibanggakan. Cuma muzik bagi lagu ini kedengaran sedikit longgar bagi sebuah lagu epik sebegini. Namun, susunan vokal yang mantap serta efek bunyi dapat memadatkan ruang2 kosong di dalam muziknya. Tapi overall, lagu ni mantap.
Track 3 – Hanya Takdir Lagu yang menguji vokal Inteam ketahap paling maksima dalam album ni. Unsur-unsur classical orkestra ala gospel mengambil tempat dalam lagu ni. Perghh, koir dalam lagu ni memang rapi susunannya, dan masuk dengan muzik orkestra. Cuma, kelemahannya pada muziknya adalah hanya tertumpu banyak pada strings, piano dan sedikit percussion (Timpani dan Obon). Kalo ditambah lagi elemen horns dgn winds, bleh kata, perfect songs!
Track 4 – Dia Muhammad. Kembali kepada mood hype, dengan chorus yang catchy. Fusion arabic yang kedengaran sedikit laid back, namun tetap segar pabila didengar.
Track 5 – Kepastian Nampaknya kali ini, Inteam cuba sedaya upaya untuk membikin kembali ‘killer song’ yang menghambat ribuan peminat mereka pada zaman mereka di Hijjaz Records dulu. Lagu pop ballad ini sedap, dengan chorus yang padat dan tidak meleret. Wow, lagu nie mmg best.. Ditambah pulak dengan susunan muzik drpd Along Exist yang memang mempunyai kepakaran membikin lagu2 ‘maut’ untuk Inteam sejak dahulu kala lagi. PERFECT! Muzik pun memang sesuai dengan Inteam..
Track 6 – Kemuliaan Al-Quran Cuba menukar mood kepada lagu asli. Tidak banyak yang boleh diperkatakan dalam lagu ni. Mungkin sebab lagu ni tidaklah 100% irama melayu asli, maybe 85% sahaja dan diadun dengan sedikit pop. Irama Melayunya mungkin kedengaran jelas pada lenggok vokal. Tapi bila dengar dua tiga kali, melekat gakla. Bolehlah dikira sedap gak.
Track 7 – Asy-Syafie 1 lagu yg bleh wat kite terlompat2..terjoget2... kedengaran sekali lagi arabic fusion yang boleh dikatakan boleh tahan gakla. Suka dengar ‘suara macho’ Ustaz Taha kita. Dah lama Inteam buat lagu Arab, dan lagu ni pun best gak. Lagu yg kedengaran sedikit techno fusion arab gak. Xdela over.
Track 8 – Redha Lagi sekali, cubaan utk membuat ‘killer song’ dengan bantuan Along Exist tampak berjaya. Namun, kali ini lebih banyak vokal works daripada lagu Kepastian, tanpa kehadiran vokal Syam dan Suhaimi. Lagu ni melekat juga chorusnya dalam masa yang singkat. Sedikit ringan berbanding lagu Kepastian yg agak berat sedikit pembawaannya.
Track 9 – Asma’ Allah Cuba bereksperimentasi dengan Asmaul Husna. Muzik laid back, sekali dengar memang rasa tenang. Light and easy, mungkin perkataan yang paling tepat pada lagu ni. Lagu yang straight forward, dgn vokal yg cemerlang.
Track 10 – Kasih Sayang Pop nasyid yang tipikal. Seakan cuma lagu pelengkap album. Tapi bila disemak semula, mungkin ada sebab diletakkan lagu ini pada track last. Track pertama dibuka dengan mood hype, dan ditutup juga dengan mood hype, untuk memberi satu kepuasan selepas puas go through satu album.
Kesimpulan Album yang dirancang dengan baik flow lagunya. Dari hype, epik, ballad, rancak... pada pengamatan, album ni mampu mengulangi kejayaan album Inteam yang lepas. Insya Allah...Ha...pe lagi...Dptkan skrg!!!
~ Informasi dari Silantra KTI(Aizat)

Hari Siswa



Hari Siswa Harapan n Malam Gema Siswa yg bakal tiba...Asal ingat Siswi xleh join..upernyer boleh...Pak Cik Zaini beritahu...hehe...Kepada semua student KTD,meh pakat ramai2 kiter 'cantik' kan KTD...utk kemaslahatan bersama...hehe...


Kejayaan

Alhamdulillah..akhirnya sampai gak aku kat asrama nie...huish...letih bangat!sampai td dlm kol 2 ptg...pastu meronda bandar KB...penat2...mkn2...dlm kol 5.30 td baru bertolak balik asrama ngan teksi...lega bila dah sampai asrama...tp kpala masih pusing...fikir byk lg kerja xsettle... lumrah hidup seorg pelajar...12 hb baru2 nie aku g sekolah..tgk adik2 Gen 2 amik result SPM... Alhamdulillah semua lulus kecuali seorg(+math)....


SPM 2008 jumlah calon 29 org.
11A 1org
9A 1org
7A 3org
6A 3org
5A 2org
4A 3org
3A 4org
2A 1org
1A 8org
xde A 3org
Pelajar terbaik:
Adik Saeed Zubeir Zahari (11A 2B)
Adik Nur NashrahIsahak (9A 1B)
Adik Rufaidah Mohammad (7A 4B)
Adik Anas Asyraf Abd. Ghani (7A 3B 1C)
Adik Ahmad Daud Ibrahim (7A 3B 2C)
Tahniah kpd semua adik2ku...Adik2 dah buat yg terbaik...Usaha lg dan teruskan perjuangan yg masih panjang nie...Kejayaan kita kejayaan Islam...Ya ALLAH,kurniakanlah kemudahan bg adik2ku peroleh kejayaan...

Renungan bersama...

Hari Isnin lps,aku msuk klas adik2 Form 4 Science...de pengisian ngan Ust Azis n Mak cik Aya... Aku duk kat tempat sorg adik putra yg bernama Hamidi.Aku tertarik ngan kata2 yg tertampal d meja dier...cukup tertarik...sama2 kte hayati...


Aku meminta kpd ALLAH utk menghadiahkan kpdku KESABARAN,
ALLAH menjawab tidak. Itu tidak dihadiahkan,itu harus dipelajari...
Aku meminta kpd ALLAH utk menyempurnakan KECACATANKU,
ALLAH menjawab tidak. Jiwa tidak sempurna,badan hanyalah sementara...
Aku meminta kpd ALLAH utk menyingkirkan PENDERITAANKU,
ALLAH menjawab tidak. Itu bkn utkku singkirkan,tetapi agar kau mengalahkannya...
Aku meminta kpd ALLAH utk memberikanku KEBAHAGIAAN,
ALLAH menjawab tidak. ALLAH memberikanmu keberkatan.
Kebahagiaan adalah bergantung kpdmu...
Aku meminta kpd ALLAH segala hal sehingga aku dpt MENIKMATI HIDUP,
ALLAH menjawab tidak. ALLAH memberimu hidup sehinga dpt kau nikmati segala hal...
" Setiap kesulitan akan bertambah apabila dihitung2,tetapi akan hilang apabila kita tidak hiraukannya lagi... "- Imam Malik

Rindu terubat...


SMAKL skrg...makin maju.hehe.

Alumni 2008...


Aie,Nadiah,Mila,Bhah n Nor



Adik2 yg di rindu...



Ingat kat dierorg la plak...
Alhamdulillah...cuti nie aku dpt luangkan masa bersama sahabat2 n adik2 yg aku rindu...best... sronok dpt kumpul balik...erm..14 hb nie de alumni plak tp aku xleh dtg sbb dah kne balik Kelate...15 hb de test 2 plak...pape pon aku sronok...sbb sempat wat program ngan adik2 jap...ha...12 hb dgr2 resulr SPM '08 kuar...harap2 adik2 aku berjaya...Mg ALLAH kurniakan kejayaan pd dierorg..sme2la kte doakan...Amin...

Esok Balik!!!

Hehe...sronoknye!Esok balik...bkn sbb balik umah aku seronok,tp sbb aku balik skolah.boleh jumpa adik2 yg dah lame aku tinggal d madrasah tarbiyahku yg tercinta...Sekolah Menengah Agama Swasta Kampung Laut(SMASKL) @ Sekolah Menengah Agama Kampung Laut(SMAKL). Kiterorg puteri IKHLAS de buat reunion...Putera xsekali.hehe...putera jgn jeles..huhu...Nie utk kaum hawa jek...Gen 1 n Gen 2...mesti best...huhu...Hari nie aku dah dpt semua markah test 1... hehe...Alhamdulillah,Maisarah Ghazali dah buktikan dier ada peluang utk berjaya...Usaha lg! Nie nak cite sket...cdey.bg aku la...Pg td sampai kat kolej,Fathin bg aku jg seekor anak burung.Burung kelicap..comey...aku suka sgt...baby lg.Fathin jmp waktu baru sampai kolej.mungkin jatuh dari sarang.anak burung 2 kecil lg n xpandai terbang.aku bawa burung 2 kehulu ke hilir...ramai yg main sbb suka tgk dier.time dlm kelas aku bawa gak tp letak kat bawah sbb mg letak dlm balang dah.So,org xsedar ngat.sampai otg xcam antara bunyi whiteboard marker ngan bunyi burung.klakar...tengah hari td,aku bg dier minum air...semangat dier minum.mcm dahaga sgt,padahal banyak dah minum sebelum tu.xsampai 5 minit aku,aku berhenti bg air,aku sedar badan anak burung 2 dah xgerak.aku gerak byk kali,xde respon.bunyi pon x..cdey..rupa2nya dah mati. Aku pe lg,nanges la..aku dah mula syg dah...tiba2 ALLAH amik nyawa dier.tp xpe.aku terima.waktu tu baru aku fikir,betapa aku hargainya idup nie...hehe..np?nak gelak ke?xpe2...aku terima seadanya...

RINDU...



Ya ALLAH...aku rindu.Aku rindu Adam...aku rindu Fikri...Sahabat aku dunia akhirat...Aku xtau nak ckp cane...n xtau nak ubat rindu nie ngan pe...Ya ALLAH,kau tempatkan la 2 sahabatku tu di tempat yg kau redhai...Adam...Fikri...Sa kat cni slalu cdey...Doa Sa...Sa nak buktikan Sa bleh... Result test 1 nie,Alhamdulillah...bagus n xmengecewakan...Sa akan usaha lg...tp Sa slalu se jiwa Sa kosong...Time g kem ari 2 Sa ingat korg...Sa kem kat tepi sungai.Sa ingat lg,Sa nak ikan n korg usaha gak dptkan ikan utk Sa...Korg baik..Sa jek yg K.O sket...Sa nak ubah diri Sa...Sa nak jd insan yg baik...anak yg solehah...xlawan ckp emak n ayah dah...usaha yg terbaik...





Nie waktu g pantai ari 2...Sa ingat kat korg...Sa xde keje wat lah 'benda alah' nie...hehe...RINDU ngat...S aharap ngat Sa dpt wat yg terbaik dlm idup nie...Sa xnak jd cam kwn2 yg lain...Ckupla dierorg je yg dah tersasar..Sa xnak..Sa ak baiki diri...Mg Sa boleh buat...Sa boleh!Ya ALLAH...bantula aku...aku betul2 memerlukan bantuan dariMu...

Kualiti kepimpinan

Nie aku nak kongsikan hasil aku g handle Kem kepimpinan...nie di sampaikan oleh Abg Wan... Sebenarnyer module utk adik2 sekolah rendah tp xsalah utk kiter yg besar nie amik sbgai panduan kan?Meh aku kongsikan...

KUALITI KEPIMPINAN

  • Ikhlas,sentiasa benar n jujur
  • Memohon pertolongan ALLAH dlm semua perkara
  • Rasa tanggungjawab yg mendalam
  • Perhatian kpd org lain
  • Kukuhkan ukhuwah fillah
  • Mempunyai perancangan n bersungguh2 melaksanakannya
  • Tauladan baik (Qudwah Hasanah)
  • Memotivasikan ahli2nya
  • Pandangan jauh (berwawasan)
  • Optimis/yakin/berani
  • Komunikasi yg baik



" Setiap org adalah pemimpin n kamu akan
ditanya tentang org dibwh kepimpinan kamu..." (Al-Hadis)

Selesai...

Alhamdulillah...Presentation BI dah selesai td...agak menyeronokan...n 1 pembaharuan...nampak cam Cik Sha suke..harap2..pening aku fikir sal presentation nie...Asalnyer narration aku ngan Asma'...tp oleh krn de sbb de msalah sket,de insan yg baik ati amik alih...thanks,friend...Baru balik nie...ciap tidur dlm bas lg td...hehe...Alamak...esok kne mandi bilik org lg..ari nie ari ke tiga bilik aku n bhah xde air...masalah tangki ke ape ntah...terpaksa mandi bilik org lain...huish...ujian...Ya ALLAH...berilah kemudahan...Hari nie aku xtau np..happy ngat...hehe...harap kekal...

KEM KEPIMPINAN MURID AL-HILAL

Banner kem...
Adik2 putra yg mencuit hati...
Pemandangan indah


Aktiviti tiup belon

Bhah bersame adik2 put3


Kump. Ainul Mardiyah


Muka penat...

Perbentangan bendera...


Abg Wan handle permainan batu permata...



Pintu masuk tempat Tok Selehor bersuluk
(beribadat)



Gambar ramai2 kat tempat Tok Selehor
ngajar....


Muhaisien,Anas n kwn2...



Dari atas,Fattah n adik2 putra Hilal...




Santai...Bhah n Bah...


Time nasyid Snada Matahari
(Majlis penutup)



Gambar kenangan bersama Pemimpin Put3
Al-Hilal...

Fasi2 Putra...
Abg Auzaie,Abg Wan(Ketua Komanden I),Iqbal n Razak
Faris xde...

Fasi2 put3 ...
Bah,Kak Ani(Ketua komandenII),Ezzati,
Bhah,Asma' n...(n_n)


Rosak..kne tolak...Cian...



Kerjasama...




Pak cik Rosdi dtg hulur pertolongan...
p/s: De byk lg gambar...de mse share lg ek...Mlm nie presentation BI...doa ek...

 

SALING BERPESAN

EMPUNYA BLOG

EMPUNYA BLOG

UKHUWAH KERANA-NYA..

UKHUWAH KERANA-NYA..

Adward dari Pereka cerita

Followers

KOMUNITI TEMAN INTEAM

FAMILI UNIC

NASYID FM

HALUAN SISWA